Rygterne om lokalbankernes død er overdrevne

Analyse

I snart mange år er det blevet spået, at lokalbankernes rolle var udspillet, og at bankdrift i så høj grad er et volumenspil, at kun de største har en levedygtig fremtid.

Og det er da også sandt, at antallet af banker kun er gået en vej. Nedad. I 1991 var der 219 danske banker. Det tal var faldet til 144 i 2007, og i dag er der 64 banker tilbage.

Fra tid til anden er der kommet nye banker til, som Basisbank og Coop Bank, men tendensen har klart været til, at banker forsvinder.

Alene sidste år blev regionalbanken Nordjyske Bank slugt af Ringkjøbing Landbobank, mens Østjydsk Bank gik konkurs, og Danmarks mindste bank, Fjaltring-Trans Sparekasse, afleverede sin banklicens. Derudover blev en af Danmarks største garantsparekasser, Den Jyske Sparekasse, omdannet til et aktieselskab og børsnoteret.

De mindste bankers udlån voksede mest i 2018

Så tendensen til, at de mindre banker er under pres, er åbenlys nok. Men billedet er noget mere nuanceret, når man går tættere på.

Eksempelvis havde de største danske banker sidste år kun en udlånsvækst på godt 1 pct. Men de mindste banker i Danmark, de såkaldte gruppe 4-institutter, præsterede en udlånsvækst på hele 6,7 pct. Og den største bankgruppe, gruppe 3, leverede i 2018 en ret solid udlånsvækst på 5,5 pct., lige som også regionalbankerne i gruppe 2 klarede sig klart bedre end de største banker.

Realkreditudlånernes regnskaber for første kvartal viste samme billede. Nykredit klarede sig klart bedre på udlånsvæksten end konkurrenterne, og det skyldes primært vækst i udlånet i Totalkredit, hvis
lån formidles via de mindre banker.

De mindre bankers udlånsvækst er bemærkelsesværdig af to grunde.

For det første er udlånet fortsat den primære indtægtskilde for bankerne. Og det gælder især, når Nationalbankens rentesatser er negative. Derfor er det i sig selv opmuntrende for de små banker, at de relativt set er bedre til at låne penge ud end de store.

Men at de overhovedet kan det, er i sig selv bemærkelsesværdigt. Nationalbankens rentestatistikker viser nemlig entydigt, at de største bankers rentemarginaler er langt lavere end de mindres, både i
forhold til erhvervs- og privatkunder.

Med andre ord bør de fleste bankkunder, alt andet lige, både kunne få adgang til billigere lån og et bredere udbud af produkter og specialister, ved at forlade de små banker, og gå over til de største.

Men det er tydeligvis ikke tilfældet. Og det er et stærkt signal om, at også små banker fortsat har en rolle at spille på det danske bankmarked. For det viser, at bankkunder ikke kun går efter prisen, når de skal
vælge bank. Andre forhold som nærhed, lokalkendskab og personlige relationer til bankrådgivere, som vægter også tungt, når danskerne skal vælge deres bankforbindelse.

Både store og små banker er udfordrede

Dermed ikke sagt, at de mindre banker ikke er udfordret. De har fortsat i gennemsnit en mere risikabel udlånsbog end de store banker, og en højere andel af det generelt problematiske landbrugsudlån. Og de kan ikke, som eksempelvis Danske Bank og Nordea, flytte arbejdsfunktioner til lavtlønslande
som Litauen og Polen.

De mindre banker har også ad flere omgange været nødt til at sælge ud af det fælles arvesølv, senest med salget af hovedparten af kapitalforvalteren Sparinvest til Nykredit. Og hvidvask-skandalen i Københavns Andelskasse viser, at de mindre lige så vel som de største banker kan få alvorlige problemer med at overholde den finansielle lovgivning.

Mange af de problemer, som de mindre banker unægteligt står over for, rammer dog også de store banker. Der er udsigt til stigende omkostninger til it og compliance, samtidig med at højere kapitalkrav og presset fra negative renter gør ondt. Det er modvind, der rammer både store og små.

Derfor er det et ret sikkert gæt, at bankerne samlet set fortsat vil være under pres, og at der også de kommende år bliver færre banker i Danmark. Men det betyder langt fra, at de mindre bankers rolle er udspillet. Så længe de kan drive en fornuftig forretning, og tiltrække og fastholde kunder, så vil der fortsat være plads også til de små banker i Danmark.


Forsiden lige nu

Pensionsselskaber vil presse kapitalforvaltere til ansvarlig skattepraksis i nyt samarbejde

Fire danske pensionsselskaber har indgået samarbejde om en række skatteprincipper, for at forbedre deres position i forhandlinger med nye kapitalfor ...

Pension  · 

Sydbanks Karen Frøsig: Vi bliver færre ansatte i Sydbank

Banker  · 

Til Pride med Danske Banks direktion

Banker  · 

Analyse ·

Analyse: Mastercard har overhalet konkurrenterne og lagt sig i pole position på det globale betalingsmarked 

Vi kan ligeså godt vænne os til Mastercard som en betydelig del af den nordiske betalingsindustri.  Først vandt Mastercard retten til at opføre den nordiske betalingsmotorvej P ...

Konkurrencestyrelsen kritiserer pensionssektoren for manglende konkurrence og høje priser

Pension  · 

Stærk vækst i forbrugslån får Nordic Capital og Sampo til at købe op i Bank Norwegian

Banker  · 

Danske investorer kræver stop for samarbejde med generaler

Kapitalforvaltning  · 

Carlsberg vil ikke lade sig forføre af lave renter

Finansmarkeder  · 

Tyskland er beredt på at skrotte gældspolitik hvis krise rammer landet

Økonomi  · 

Kvindelige topchefer i 4 ud af 58 danske banker

Banker  · 

Norwegian sælger alle aktier i bank til Sampo og Nordic Capital

Finansmarkeder  · 

Nordea ansætter nordisk kundetilfredshedschef

Banker  · 

Nordea: Stigende ulighed kan presse renterne længere ned

Økonomi  · 

Professor: De rigeste får mest ud af lave renter

Økonomi  · 

Valuta: Kinesisk stimulus og tysk finanspolitisk vending giver ro

Finansmarkeder  · 

Konverteringsbølge kan redde Jyske Bank i andet kvartal

Banker  · 

Maj Invest trækker sig fra slagsmål mod Novo Nordisk

Finansmarkeder  · 

260 formueforvaltere stævner Novo Nordisk

Finansmarkeder  · 

Partnerbytte mellem Danske Bank og Nordea

Forsikring  · 

Nordea og Top lukker flanker med ny aftale

Forsikring  · 

Analyse: Gambling i stor stil fra finsk centralbankchef – ECB's troværdighed på spil

Økonomi  · 

Boligejernes nye superlån går i rekordkurs: "Det er en vild udvikling"

Realkredit  · 

Statsrevisorer må igen rette skarp kritik mod Skat

Økonomi  · 

New Zealand godkender lønbetalinger med kryptovaluta

Betaling  · 

Pride er også for banker

Banker  · 

Sure investorer sagsøger Novo Nordisk for kursmanipulation – kræver 11,8 mia. kr. i erstatning

Finansmarkeder  · 

Indtjeningsforventningerne for S&P 500-selskaber ser dystre ud

Finansmarkeder  · 

Medie: ECB kommer med kæmpepakke næste måned - den store bazooka trækkes frem

Økonomi  · 

Problemer på børsen i London forsinkede åbningen for nogle aktier

Finansmarkeder  · 

Nordea skal rekruttere skadesforsikringskunder til Topdanmark

Opdateret kl. 10.14 - Topdanmark og Nordea har indgået samarbejdsaftale om distribution af Topdanmarks skadeforsikringsprodukter gennem Nordea på de ...

Forsikring  · 

Handelsbanken sænker kursmål for Spar Nord en smule

Banker  ·