Danske Bank har fået ny topchef – han skal tjene penge!

Analyse

Danske Bank har fredag udpeget hollandske Chris Vogelzang som ny topchef, og formand Karsten Dybvad er "glad" for at få en ny styrmand, der skal "fortsætte genopbygningen af tilliden til banken". Det samme er storinvestorerne i Mærsk-familien, PFA og ATP såmænd også.

Der er ellers ikke mange, der har sat en finger på den midlertidige topchef Jesper Nielsens håndtering af sine syv måneder på lånt tid i hjørnekontoret ved Holmens Kanal - hverken internt eller eksternt.

Nielsen har på afdæmpet og engageret facon og med ansigtet i alvorlige folder gang på gang stillet op som personificeringen på bankens bodsgang efter hvidvaskskandalen, alt imens der er blevet hyret hundredevis af nye compliance-medarbejdere.

Men de seneste uger er nervøsiteten alligevel begyndt at ulme blandt bankens investorer, der har været urolige for, at den langtrukne jagt på en ny topchef skabte et billede af en dysfunktionel bank udadtil. Og fordi en chefvikar som Jesper Nielsen, uanset hvor god han er, før eller siden løber tør for pondus til at implementere bestyrelsens strategi.

Vogelzang har indtil i dag været ukendt i den danske finansielle verden, men hans profil minder i meget høj grad om flere af de danske bankfolk, der er blevet nævnt i diskussionen om en efterfølger til Thomas F. Borgen, men som formentlig ikke har været i spil, fordi de har været for tæt på de skandaler, der har huseret i nordiske storbanker som Danske og Nordea.

Ligesom blandt andre tidligere Danske Bank-økonomidirektør Tonny Thierry Andersen har hollænderen masser af retail-erfaring. Desuden har han som direktionsmedlem i ABN AMRO været med til at føre sit lands største bank gennem en finanskrise, hvor banken blev reddet fra kollaps af politisk indgriben.

I tilgift kommer han fra et land, hvor bankernes manglende hvidvaskforsvar har udløst politiske jordskælv i samme skala som i Danmark de seneste år. ABN’s to konkurrenter ING og Rabobank har begge to haft problemer med at holde styr på, hvem kunderne var, og ING betalte sidste år den største europæiske hvidvaskbøde til dato på 775 mio. euro, ca. 5,8 mia. kr., mens Rabobank betalte en bøde til de amerikanske myndigheder på 369 mio. dollar, ca. 2,5 mia. kr., efter at banken var blevet brugt til hvidvask af mexicanske narkokarteller.

Han har endda også siddet på første række til oprydningen efter en hvidvaskskandale. For i 2005 fik Hollands største bank den (på det tidspunkt) største bøde for at overtræde amerikanske sanktioner. ABN indgik den gang et samlet forlig på 80 mio. dollar, inklusiv en 40 mio. dollar bøde til Federal Reserve, fordi banken havde gennemført betalinger til statsejede banker i Iran og Libyen. Dengang havde Vogelzang været fem år i banken, men der gik fem år til, før han blev en del af ABN's ledelse.

I øvrigt har ABN Amro leveret et årligt afkast til sine aktionærer på ti pct., i den periode fra 2010 til 2017 hvor Vogelzang var en del af banken direktion.

Dermed bør Danske Banks nye topchef være fuldt opmærksom på politikere og offentlighedens rolle som bagsædechauffører og moraldommere i sit nye job, samtidig med at han ved, hvordan hans tidligere arbejdsgiver håndterede de amerikanske myndigheder. Og aktuelt er risikoen for en amerikansk hvidvaskbøde den største udfordring for bankens aktiekurs.

Vogelzangs CV passer altså til udfordringen, men når en bestyrelsesformand eller investor er "glad" for en ny topchef, er det en kommunikativ metervare, der kan læses i tusindvis af fondsbørsmeddelelser. Det er den slags citater, kommunikations- og IR-afdelinger langer over disken for bare at sige et eller andet, der ikke udløser nye spørgsmål fra journalister og investorer og/eller faldulykker i kurslisterne.

Sagt på en anden måde betyder det, at man har truffet et valg, og så holder vi vejret og ser, hvordan det går. Den nye hollandske topchef kan sagtens blive en succes, men indtil videre er det kun på papiret, han passer til jobbet, og i sidste ende vil hans tid i Danske Bank, uanset politikere og offentlighed, blive bedømt på, om aktiekursen stiger igen.
   
I dag stiger aktien hverken på forventningens glæde eller begejstring over valget af ny topchef, men på lettelsen over, at man nu kan strege ét punkt på bankens to do-liste. Den stiger fredag formiddag knapt 4 pct. - den største en-dags-stigning i over to måneder, men den er fortsat nede over 12 pct. alene i år, og aktionærerne har stadig mistet over halvdelen af kursværdien det seneste år.

For vi skal jo huske på, at når Danske Banks formand prædiker, at banken skal genopbygge kundernes tillid, og leve op til samfundets forventninger, så handler det i sidste ende om, at det er den måde banken tjener flere penge på til aktionærerne.


Forsiden lige nu

EU-rapport afslører fortsat spekulation i udbytteskat

Aktier for enorme milliardbeløb ser stadig ud til at blive lånt ud hvert forår som led i manøvrer, der skal give investorer mulighed for refusion af udbytteskat.Og selvom ...

Kapitalforvaltning  · 

Storbanker får klø på børsmarkedet

Banker  · 

Nykredit opjusterer forventninger med op til 750 mio. kr.

Nykredit oplyser, at man opjusterer forventningerne til resultatet før skat for hele 2019 til mellem 7,25 og 7,75 mia. kr.Ved præsentationen af års ...

Realkredit  · 

Analytikere bekymret for handelsindtægterne i Danske Bank

Banker  · 

Bank of America rammer over forventning - bedste kvartal nogensinde

Banker  · 

Handelsbanken lukker ned i Polen. Flere lukninger kan være på vej

Banker  · 

Jyske Bank indberettede langt flere mistænkelige transaktioner i første halvår

Banker  · 

Fire år efter skandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Politik  · 

Børsen mener: Stort behov for grøn økonomisk model

Økonomi  · 

Danske boligejere har fået nye lån for over 123 milliarder

Realkredit  · 

Credit Suisse sænker kursmål på Danske Bank dagen før regnskabspræsentation

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Sydbank og fastholder salgsanbefaling

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Handelsbankens indtægter reddet af gebyrer og handel

Banker  · 

Handelsbankens danske butiks overskud falder efter vigende indtægter

Banker  · 

Swedbanks andet kvartal: Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik

Banker  · 

Forskere opfatter udmelding om negative indlånsrenter som en prøveballon

Banker  · 

Amerikansk bank stiger og slår akkurat analytikernes estimater

Banker  · 

Jyske Bank: Solidt amerikansk detailsalg sænker muligheden for stor rentesænkning

Økonomi  · 

Goldman Sachs: Højere indtægter bevægede sig ikke med ned til bunden

Banker  · 

Analytikere: Danske Bank skal tage første skridt og kræve betaling fra private for at have penge stående i banken

Banker  · 

JPMorgan nedjusterer forventning for nettorenter og falder

Banker  · 

Tilsynet tvinger sparekasse til flere nedskrivninger og højere solvensbehov

Banker  · 

Vidner i udbytteskattesag: Ingen tog ansvar

Banker  · 

Danske Bank reducerer kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Swedbank forbundet med kemisk krigsførelse i Syrien

Banker  · 

Danske Bank hyrer nye compliancechefer

Banker  · 

Realkredit Danmark får ny bestyrelsesformand efter direktørfyring

Realkredit  · 

Bankernes førstemand: Investorerne søger længere ud af risikokurven

Kapitalforvaltning  ·