Danske Banks hvidvasksag kan udfordre Danmarks finansielle stabilitet

Analyse

Danske Banks afdeling for udenlandske kunder i den ret beskedne filial i Estlands hovedstad Tallinn har vist sig at være storbankens akilleshæl.

Som for den græske sagnhelt Achilleus var der i Danske Bank efter Thomas Borgens tiltræden som topchef i september 2013 en voksende fornemmelse af, at banken var en usårlig bankkæmpe. Og det var først umiddelbart før offentliggørelsen af den af banken bestilte advokatundersøgelse den 19. september sidste år, at det for alvor gik op for banken, at filialen i Estland var den akilleshæl, som kunne bringe banken helt i knæ.

Achillleus var en principielt usårlig kriger, fordi hans mor, havguden Thetis, havde dyppet ham i floden Styx. Bortset fra at hælen, som hun holdt ham i, mens hun dyppede ham, viste sig at være den del, der ikke var usårlig. Dermed kunne trojanerprinsen Paris med et velrettet pileskud mod Achilleus' hæl besejre den ellers uovervindelige kriger.

Mere end fem måneder uden topchef

Over det seneste år har det så vist sig, at den lille filial i Estland formentlig har medvirket til hvidvask af et enormt omfang. Banken selv taler om mistænkelige transkationer for ca. 1500 mia. kr.

Men næsten værre så er Danske Banks problemer i dag ikke mindre, end de var i september sidste år. Tværtimod. Mere end fem måneder efter Thomas Borgen meddelte sin afgang, har bankens 21.000 medarbejdere og 270.000 aktionærer stadig ikke set skyggen af en permanent afløser. Og den nye bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, har også været den usynlige mand, siden han blev indsat af storaktionæren A.P. Møller Holding på en ekstraordinær generalforsamling den 7. december sidste år.

Og siden Danske Bank fremlagde sin egen hvidvaskrapport, er bankens aktiekurs faldet med yderligere 24 pct. Dermed har bankens aktionærer indtil videre mistet godt 97 mia. kr., siden Berlingskes graverjournalister første gang skrev om hvidvaskanklager mod banken den 27. marts 2017.

Kan det overhovedet blive værre?

Det korte svar er ja.

I øjeblikket ligger det danske Finanstilsyn i, hvad der må karakteriseres som en åben krig med de estiske kolleger i Finantsinspektsioon om, hvem der havde ansvaret for, at det kunne gå så galt.

Det er et spørgsmål, som ikke kun har et praktisk, men sandsynligvis også komplicerede juridiske svar. Men uanset hvad, så er det sjældent et kønt syn, når to magtfulde myndigheder i to ellers tæt allierede lande presser hinanden gennem medierne. Og ministre oven i købet også melder sig på banen.

Tilllidskrise breder sig

Og det handler dermed ikke længere kun om en tillidskrise i forhold til Danske Bank, men også en stigende tillidskrise til de myndigheder, der skal holde øje med bankerne. Det kan der komme meget dårligt ud af. Og i sidste ende er det noget, der kan ende med at ramme den finansielle stabilitet.

Her har Danmark åbenlyst mest at tabe. Estlands 1,3 mio. indbyggere bliver stort set udelukkende betjent af svenske storbanker, mens Danske Bank fylder voldsomt meget i den danske samfundsøkonomi.

At der også bliver set kritisk på myndighedernes rolle i forhold til Danske Banks medvirken til massiv hvidvask er i sig selv naturligvis ikke problematisk. Men det er tankevækkende, hvor hårdt Danske Banks hvidvaskproblemer har ramt såvel det danske som det estiske tilsyn.

Hvidvaskskandalen, der blev glemt

Især, når man sammenligner med en anden massiv hvidvaskskandale fra 2018, der nærmest allerede er gået i glemmebogen.

I februar 2018 meddelte det amerikanske finansministerium, at man ville forbyde alle amerikanske banker at levere dollar til Letlands tredjestørste bank, ABLV Bank. Årsagen var, at ABLV ifølge de amerikanske myndigheder simpelthen havde lavet det til en forretningsmodel at hjælpe især russere med hvidvask.

Det var reelt et dødsstød til ABLV, da ingen bank i verden kan overleve uden adgang til dollar. Og den 23. februar sidste år blev banken da også beordret lukket. Hvilket i øvrigt slet ikke burde kunne lade sig gøre, da den var så stor i Letland, at det var en såkaldt systemisk vigtig bank.

Men det pinlige var, at det var amerikanerne og ikke ABLV's tilsynsmyndigheder, der opdagede, at banken nærmest levede af systematiseret hvidvask. Endnu mere pinligt var det, at ABLV's primære tilsynsmyndighed var ingen ringere end Single Supervisory Mechanism, der er Den Europæiske Centralbanks tilsynsenhed. Det på papiret suverænt største og mest magtfulde banktilsyn i Europa.

Den Europæiske Centralbank som tilsynsmyndighed

Som medlem af eurozonen er Letland nemlig også medlem af EU's bankunion. Og her er reglerne, at de vigtigste banker i hvert euroland er under ECB's direkte tilsyn. Men ikke en eneste hos ECB i Frankfurt havde åbenbart opdaget, hvad der foregik i den lettiske bank. Og det havde Letlands finanstilsyn, der skulle holde øje med konkret overholdelse af hvidvaskreglerne, åbenbart heller ikke.

Man skulle tro, at ABLV-sagen skabte et massivt pres mod ECB for ikke at holde godt nok øje med, at hvidvaskreglerne blev overholdt. Men i stedet er det blevet Danske Bank og tilsynet med banken, der har trukket overskrifter, ikke kun i Danmark og Estland, men også i resten af verden.

Status på den sag er, at både det danske og det estiske tilsyn hver især har frikendt sig selv for et medansvar, men altså nu omvendt er i fuld gang med at beskylde hinanden for ikke at have gjort nok.

Det er endnu for tidligt at konkludere håndfast på, hvem der har mest i klemme. Men det skaber en stigende grad af usikkerhed om tilsynenes ansvar og kompetencer.

Og det er typisk ikke en god ting for finansiel stabilitet, hvis der opstår usikkerhed om dem, der skal holde alle bankkunder sikre.


Forsiden lige nu

EU-rapport afslører fortsat spekulation i udbytteskat

Aktier for enorme milliardbeløb ser stadig ud til at blive lånt ud hvert forår som led i manøvrer, der skal give investorer mulighed for refusion af udbytteskat.Og selvom ...

Kapitalforvaltning  · 

Storbanker får klø på børsmarkedet

Banker  · 

Nykredit opjusterer forventninger med op til 750 mio. kr.

Nykredit oplyser, at man opjusterer forventningerne til resultatet før skat for hele 2019 til mellem 7,25 og 7,75 mia. kr.Ved præsentationen af års ...

Realkredit  · 

Analytikere bekymret for handelsindtægterne i Danske Bank

Banker  · 

Bank of America rammer over forventning - bedste kvartal nogensinde

Banker  · 

Handelsbanken lukker ned i Polen. Flere lukninger kan være på vej

Banker  · 

Jyske Bank indberettede langt flere mistænkelige transaktioner i første halvår

Banker  · 

Fire år efter skandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Politik  · 

Børsen mener: Stort behov for grøn økonomisk model

Økonomi  · 

Danske boligejere har fået nye lån for over 123 milliarder

Realkredit  · 

Credit Suisse sænker kursmål på Danske Bank dagen før regnskabspræsentation

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Sydbank og fastholder salgsanbefaling

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Handelsbankens indtægter reddet af gebyrer og handel

Banker  · 

Handelsbankens danske butiks overskud falder efter vigende indtægter

Banker  · 

Swedbanks andet kvartal: Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik

Banker  · 

Forskere opfatter udmelding om negative indlånsrenter som en prøveballon

Banker  · 

Amerikansk bank stiger og slår akkurat analytikernes estimater

Banker  · 

Jyske Bank: Solidt amerikansk detailsalg sænker muligheden for stor rentesænkning

Økonomi  · 

Goldman Sachs: Højere indtægter bevægede sig ikke med ned til bunden

Banker  · 

Analytikere: Danske Bank skal tage første skridt og kræve betaling fra private for at have penge stående i banken

Banker  · 

JPMorgan nedjusterer forventning for nettorenter og falder

Banker  · 

Tilsynet tvinger sparekasse til flere nedskrivninger og højere solvensbehov

Banker  · 

Vidner i udbytteskattesag: Ingen tog ansvar

Banker  · 

Danske Bank reducerer kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Swedbank forbundet med kemisk krigsførelse i Syrien

Banker  · 

Danske Bank hyrer nye compliancechefer

Banker  · 

Realkredit Danmark får ny bestyrelsesformand efter direktørfyring

Realkredit  · 

Bankernes førstemand: Investorerne søger længere ud af risikokurven

Kapitalforvaltning  ·