Hvem vil flytte til Finland for 20 mio om året?

Analyse

Søndag meddelte Nordea, at Casper von Koskull, der har været topchef i Nordens største bank siden 2015, forlader banken, når en afløser er parat eller senest med udgangen af 2020, hvor han fylder 60 år.

Halvandet år er en meget lang udløbstid for en bankdirektør, og – på flad hånd – kan man godt tænke, at det da er lang tid for at finde en topchef, der kan se frem til en lønpakke i omegnen af 20 mio. kr. om året (Koskull får cirka 2,5 mio. euro).

Men hvis man skal tro de headhuntere, der står i kø til at finde den nye von Koskull, (der selvfølgelig ikke vil gå til citat, så længe de konkurrerer om opgaven), bliver det noget nær en umulig opgave at finde en udskifter til den 58-årige finlands-svensker.

Det skal de selvfølgelig sige, når de pitcher på en opgave og skal sikre sig et pænt honorar, og Nordea skal nok få en ny topchef. Men faktum er, at bankens bestyrelsen står med en uhyggeligt lang checkliste, hvor der skal sættes rigtig mange flueben, før de har deres nye topchef.

En af Koskulls succeshistorier er flytningen af bankens hovedsæde til Helsinki fra Stockholm. Sverige solgte i 2013 det sidste af sin aktiepost i Nordea, som man havde været medejer af siden den svenske bankkrise i starten af 1990’erne.

Det lange ejerforhold forsurede forholdet mellem banken og det meste af Sverige inklusiv politikere og tilsynsmyndigheder, der ovenikøbet barslede med strammere kapitalkrav end resten af Norden og EU.

Dermed lå det lige for at tage til Helsinki, hvor både Casper von Koskull og daværende Nordea-formand Bjørn Wahlroos voksede op og studerede som en del af det svenske mindretal, til trods for at den danske regering med Brian Mikkelsen i spidsen prøvede at lokke banken til København.

Hvem vil flytte til Helsinki?

Men lige i forhold til at rekruttere en ny topchef, så var det måske ikke den bedste beslutning.

For hvordan ser den bankboss m/k ud, der er villig til at flytte til en relativt perifær destination for expats som Helsinki. Lære et svært sprog som finsk. Muligvis gå ned i løn (i forhold til andre internationale finans-topjobs). Stå på mål for fortidens synder og være prügelknape for politikere og offentligheden i fire lande og i øvrigt skulle leve op til fit-and-proper krav fra både lokale tilsyn og ECB?

I Danske Bank, ATP og Swedbank, der stadig mangler en permanent CEO og formentlig konkurrerer om de samme internationale kandidater som Nordea, har man valgt et Batman og Robin set-up, hvor den nye topchef bliver holdt i hånden af en der forstår de politiske vinde. I Danmark er valget faldet på tidligere topembedsmænd, mens Swedbank har valgt tidligere statsminister Göran Persson.

Uanset om Nordea giver von Koskulls afløser et sidekick eller vil have hele pakken i en person, så skal den nye ledelse kunne sige, hvad politikere og offentligheden vil høre, når der skal ryddes op efter fortidens hvidvask-synder eller nye skandaler rammer.

Det tog Danske Bank syv måneder at stille med hollandske Chris Vogelzang, efter at bankens tidligere CFO og chef for Wealth Management Jacob Aarup-Andersen blev vejet og fundet for let af Finanstilsynet, fordi han ikke kendte nok til almindelig bankdrift.

Det kan tage endnu længere tid for Nordea, og når man tager kandidaternes eventuelle konkurrenceklausuler i betragtning, kan de 18 måneder indtil Koskulls afgang hurtigt gå.

Specielt, når bonusskandaler, finanskrise og hvidvask har sat cheflønninger under lup og gjort det umuligt for Nordea at lægge særlig meget ekstra i lønningsposen for at lokke den rigtige kandidat til Helsinki?


Forsiden lige nu

EU-rapport afslører fortsat spekulation i udbytteskat

Aktier for enorme milliardbeløb ser stadig ud til at blive lånt ud hvert forår som led i manøvrer, der skal give investorer mulighed for refusion af udbytteskat.Og selvom ...

Kapitalforvaltning  · 

Storbanker får klø på børsmarkedet

Banker  · 

Nykredit opjusterer forventninger med op til 750 mio. kr.

Nykredit oplyser, at man opjusterer forventningerne til resultatet før skat for hele 2019 til mellem 7,25 og 7,75 mia. kr.Ved præsentationen af års ...

Realkredit  · 

Analytikere bekymret for handelsindtægterne i Danske Bank

Banker  · 

Bank of America rammer over forventning - bedste kvartal nogensinde

Banker  · 

Handelsbanken lukker ned i Polen. Flere lukninger kan være på vej

Banker  · 

Jyske Bank indberettede langt flere mistænkelige transaktioner i første halvår

Banker  · 

Fire år efter skandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Politik  · 

Børsen mener: Stort behov for grøn økonomisk model

Økonomi  · 

Danske boligejere har fået nye lån for over 123 milliarder

Realkredit  · 

Credit Suisse sænker kursmål på Danske Bank dagen før regnskabspræsentation

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Sydbank og fastholder salgsanbefaling

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Handelsbankens indtægter reddet af gebyrer og handel

Banker  · 

Handelsbankens danske butiks overskud falder efter vigende indtægter

Banker  · 

Swedbanks andet kvartal: Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik

Banker  · 

Forskere opfatter udmelding om negative indlånsrenter som en prøveballon

Banker  · 

Amerikansk bank stiger og slår akkurat analytikernes estimater

Banker  · 

Jyske Bank: Solidt amerikansk detailsalg sænker muligheden for stor rentesænkning

Økonomi  · 

Goldman Sachs: Højere indtægter bevægede sig ikke med ned til bunden

Banker  · 

Analytikere: Danske Bank skal tage første skridt og kræve betaling fra private for at have penge stående i banken

Banker  · 

JPMorgan nedjusterer forventning for nettorenter og falder

Banker  · 

Tilsynet tvinger sparekasse til flere nedskrivninger og højere solvensbehov

Banker  · 

Vidner i udbytteskattesag: Ingen tog ansvar

Banker  · 

Danske Bank reducerer kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Swedbank forbundet med kemisk krigsførelse i Syrien

Banker  · 

Danske Bank hyrer nye compliancechefer

Banker  · 

Realkredit Danmark får ny bestyrelsesformand efter direktørfyring

Realkredit  · 

Bankernes førstemand: Investorerne søger længere ud af risikokurven

Kapitalforvaltning  ·