Hvidvask - et politisk valg

Analyse

Fredag afleverede den svenske storbank Swedbank sin egen rapport om de påstande som det svenske tv-program Uppdrag Granskning fremsatte sidste måned om, at omkring 50 kunder havde hvidvasket op mod 10 mia. dollar gennem bankens baltiske bank.

Lyder det bekendt?

Swedbank konkluderede, at ingen af de 50 kunder stadig var i banken, og at der ikke er grund til at kigge nærmere på bankens hvidvask-værn, tilsynssamarbejde, flagningsprocedurer eller andre kunder, for bankens bestyrelse vurderer som udgangspunkt, at alle de ting er, som de skal og bør være

Det lyder også som noget, vi har hørt fra en bank i starten af en hvidvaskskandale her på denne side af Øresund.

Til sammenligning, har Swedbank haft en markedsandel i Baltikum, inklusiv Estland, på 5-6 gange Danske Banks. Det lader vi dog lige ligge et øjeblik, mens vi dvæler ved det nye i Swedbanks vurdering af situationen.

For mens der skulle et par spark i Danske Banks finansielle underliv, en desavouring af det øverste ledelseslag og en hær af vrede og skuffede borgere og politikere til at få Danske Bank til at forholde sig til bankens moralske rolle, så forsøger Swedbank at afdække den flanke med det samme.

Swedbanks IR-chef Gregori Karamouzis konstaterede på en telefonkonference med bankanalytikere fredag, at hverken markedet eller kunderne – og dermed også offentligheden – ved særlig meget om, hvad hvidvask er eller hvad en bank som Swedbanks rolle er i at forhindre det.

Det bruger banken som afsæt til at uddanne såvel kunder og samarbejdspartnere som offentligheden lidt i, hvad man kan forvente af dem. Og IR-chefen insisterede samtidig på, at det er politikernes ansvar at indrette loven, så man får fat på de kriminelle og har overblik over deres aktiviteter.

Det var både et forsøg på at dæmpe markedets forventninger såvel som et slet skjult ansvarsfraskrivelse.

Sandsynligheden for at Swedbank kan tørre ansvaret af på politikerne er nogenlunde lige så stor som oddsene på, at der ikke dukker mere hvidvask-snavs op på Swedbank. Men ikke desto mindre er vi, både i Danmark og Sverige, også nødt til at spørge politikerne, hvordan det kunne komme så hvidt, for Swedbank IR-chef har ret i, at det er politikernes ansvar at skabe betryggende rammer for den finansielle sektor.

Swedbanks markedsandel i Baltikum

Det er her Swedbanks markedsandel i Baltikum bliver interessant. For med en baltisk forretning, der var mange gange større end Danske Banks, har Swedbank – pro rata – været langt mere eksponeret overfor den grundlæggende og udløsende faktor for, hvorfor der overhovedet har været et baltisk hvidvask-cirkus.

Det kan slet ikke udelukkes, at Swedbanks topchef, danske Birgitte Bonnesen, havde bedre styr på sin baltiske forretning end Danske Banks Thomas Borgen. Som Borgen var hun i en periode selv leder af Sin banks baltiske forretninger, fra 2011 til 2014, og ved nok bedre end nogle, at drivkraften bag hvidvask i Baltikum hverken var Putins ønske om at bestikke vestlige politikere eller kriminel profit fra narkohandel, våbensmugling eller trafficking.

Kriminelle laver helst ikke opsigtsvækkende pengestrømme, men bruger gerne markeder der er så store og likvide, at ingen lægger mærke til, at de også er der. Så hvidvask er ikke en sygdom men et symptom.

Lidt forenklet er omfanget af hvidvask i Baltikum et udslag af, at titusinder af russere ikke har lyst til at holde deres penge hjemme, hvor den russiske skattefar kan se dem (og hvor de kan miste værdi fordi rublen er en relativt volatil valuta). Og med Swedbanks markedsandel i Baltikum vil det være mærkeligt, hvis ikke der er foregået en eller anden form for skatteunddragelse af et par russere gennem årene, som man ikke lige fangede ved første øjekast.

Skatteundragelse og hvidvask er problemer i Rusland og Baltikum, og de fleste danskere kan hurtigt blive enige om, at det er forkasteligt, hvis en bank som Danske har faciliteret pengestrømme, der er blevet brugt til at hjælpe narkokriminelle eller Ruslands efterretningstjeneste med at bestikke vestlige politikere.

Men hvis der var sendt hundreder af milliarder af euro gennem Danske. Bank for at bestikke politikere, ville det politiske landskab i Vesteuropa se noget anderledes ud. Og hvis der er tale om narkopenge eller profit fra salg af våben, hvad Danske Bank reelt gennem en årrække været en af Europas største våbenhandlere og et af kontinentets største narkosyndikater.

Også store hvidvaskproblemer i Danmark

Bankforsker Lars Krull anslår, at der årligt hvidvaskes lige så mange penge i den danske økonomi, som der årligt blev ført gennem Danske Bank i Estland under skandalen. Selvfølgelig stammer en del af de beløb fra Pusher Street, prostitution og ulovlige poker-klubber, men langt - LANGT - størsteparten af dendanske hvidvask skyldes sort rengøring, håndværkere og resten af den sorte økonomi, der er den direkte årsag til næsten alle bankernes hvidvaskindberetninger.

Lige som i Rusland og Baltikum er hvidvask i Danmark et symptom snarere end selve sygdommen. Og det er mere et symptom på kapitalflugt og skatteunddragelse end på hvor omfattende organiseret kriminalitet og bestikkelse er.

Uden at forklejne bankernes ansvar, får det pilen til at pege tilbage mod de politikere, der har tordnet mod Danske Bank, Nordea og Swedbank og Finanstilsynet og politiet for ikke at opdage hvidvask-skandalerne.

For kampen mod hvidvask handler mere end noget andet om kampen mod skatteundragelse, og om at skabe transparens om skattebetalinger og hvad skatteprovenuet bruges til.

På den lange bane handler den slags om politiske valg, og som Nationalbankdirektør Lars Rohde sagde til Børsen Pro i onsdags, så er hvidvask-kontrol grundlæggende et politisk valg, hvor mere kontrol udløser højere samfundsomkostninger og mere besvær for borgere og virksomheder.

Tidligere har politikerne været meget tilbageholdende med at tage fat om grænseoverskridende skatteunddragelse. Det har udbytte-sagen skubbet ved, lige som Panama Papers og andre skandaler, og på samme måde fremtvinger bank-skandalerne i Baltikum reformer på hvidvask-området.

Det ændrer bare ikke ved, at problemerne - og årsagerne til dem - har været kendt længe før vi kendte omfanget af dem, men at man har vendt det blinde øje til i mange år fra politisk side, hvor man kunne have gjort noget.


Forsiden lige nu

EU-rapport afslører fortsat spekulation i udbytteskat

Aktier for enorme milliardbeløb ser stadig ud til at blive lånt ud hvert forår som led i manøvrer, der skal give investorer mulighed for refusion af udbytteskat.Og selvom ...

Kapitalforvaltning  · 

Storbanker får klø på børsmarkedet

Banker  · 

Nykredit opjusterer forventninger med op til 750 mio. kr.

Nykredit oplyser, at man opjusterer forventningerne til resultatet før skat for hele 2019 til mellem 7,25 og 7,75 mia. kr.Ved præsentationen af års ...

Realkredit  · 

Storbank tjener mere end ventet men skuffer på nettorentemarginalen

Banker  · 

Analytikere bekymret for handelsindtægterne i Danske Bank

Banker  · 

Bank of America rammer over forventning - bedste kvartal nogensinde

Banker  · 

Handelsbanken lukker ned i Polen. Flere lukninger kan være på vej

Banker  · 

Jyske Bank indberettede langt flere mistænkelige transaktioner i første halvår

Banker  · 

Fire år efter skandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Politik  · 

Børsen mener: Stort behov for grøn økonomisk model

Økonomi  · 

Danske boligejere har fået nye lån for over 123 milliarder

Realkredit  · 

Credit Suisse sænker kursmål på Danske Bank dagen før regnskabspræsentation

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Sydbank og fastholder salgsanbefaling

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Handelsbankens indtægter reddet af gebyrer og handel

Banker  · 

Handelsbankens danske butiks overskud falder efter vigende indtægter

Banker  · 

Swedbanks andet kvartal: Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik

Banker  · 

Forskere opfatter udmelding om negative indlånsrenter som en prøveballon

Banker  · 

Amerikansk bank stiger og slår akkurat analytikernes estimater

Banker  · 

Jyske Bank: Solidt amerikansk detailsalg sænker muligheden for stor rentesænkning

Økonomi  · 

Goldman Sachs: Højere indtægter bevægede sig ikke med ned til bunden

Banker  · 

Analytikere: Danske Bank skal tage første skridt og kræve betaling fra private for at have penge stående i banken

Banker  · 

JPMorgan nedjusterer forventning for nettorenter og falder

Banker  · 

Tilsynet tvinger sparekasse til flere nedskrivninger og højere solvensbehov

Banker  · 

Vidner i udbytteskattesag: Ingen tog ansvar

Banker  · 

Danske Bank reducerer kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Swedbank forbundet med kemisk krigsførelse i Syrien

Banker  · 

Danske Bank hyrer nye compliancechefer

Banker  · 

Realkredit Danmark får ny bestyrelsesformand efter direktørfyring

Realkredit  ·