Michael Rasmussens køb af Sparinvest er et kinderæg

Analyse

Nykredits Michael Rasmussen har omsider fået succes med det, som mange har arbejdet på i årevis: at konsolidere den danske kapitalforvaltningsbranche.

Som for datacentralerne BEC, SDC og Bankdata er der historiske grunde til, at de danske regional- og lokalbanker har kunne vælge mellem Sparinvest og Bankinvest, når de skal sælge opsparingsprodukter til deres kunder.

Men som datacentralerne, så er kapitalforvaltning i stigende grad et skalaspil. Og med omkostninger der er godt i gang med at blive konkurreret ned, bliver netop skala endnu mere afgørende.

Nykredit køber nu 75 pct. af Sparinvest for 2,25 mia. kr., hvilket værdiansætter hele kapitalforvalteren til 3,6 pct. af aktiverne på ca. 83 mia. kr. Det er umiddelbart en meget høj pris, men for Michael Rasmussen handler det formentlig om mere end bare prisen.

Michael Rasmussens tre fordele ved Sparinvest-opkøb

Faktisk er der tre fordele, set med Nykredit-topchef Michael Rasmussens øjne, ved at købe Sparinvest.

For det første har Nykredit i forvejen en stor kapitalforvaltningsforretning. Så der vil være ret umiddelbare synergier, og dermed omkostninger i Sparinvest, som kan skæres væk. Nykredit kan ganske enkelt lægge Sparinvests forvaltede formue på 83 mia. kr. oven i de 211 mia. kr., som Nykredit i forvejen forvalter, uden en tilsvarende stigning i Nykredits omkostninger.

For det andet er kapitalforvaltning en uhyre attraktiv forretning for udlånstunge Nykredit. Der skal praktisk talt ikke bindes kapital i på den forretning, fordi der ikke er nogle tabsrisici. Dermed kan Nykredit skabe vækst i den samlede forretning, uden at kapitalbehovet vokser tilsvarende.

Og for det tredje, så binder opkøbet Totalkredit-bankerne endnu tættere på Nykredit. Det er af afgørende strategisk betydning for Michael Rasmussen, fordi Nykredit fortsat har problemer med at skabe kundevækst på egen hånd. Realkreditgiganten er i høj grad afhængig af Totalkredit-samarbejdet, og dermed også de banker der sælger Totalkredits lån. Det er i stort omfang de samme banker, som hidtil har ejet Sparinvest.

Lokalbanker sælger ud af arvesølvet

Set med de sælgende bankers øjne er billedet lidt mere broget. De får en rigtig god pris for deres Sparinvest-aktier, men det er svært at komme uden om, at de sælger ud af arvesølvet. Det gjorde flere af dem for næsten præcist et år siden, da de solgte den mindre, men lukrative Luxembourg-baserede kapitalforvalter Valueinvest.

De fremtidige udbytter fra Sparinvest bliver langt mindre, men omvendt er analysen hos sælgerne sandsynligvis, at de har mere brug for penge i kassen i dag end at få en langsigtet pengestrøm fra Sparinvest.

Det handler i høj grad om Finanstilsynets krav til bankernes polstring, det såkaldte NEP-krav, som de mindre danske banker i praksis skal opfylde med egentlig egenkapital. Det er penge, som de i stort omfang nu får ind fra salget af Sparinvest-aktier, der giver dem en betydelig - og skattefri - gevinst.

Salgsgevinst luner i bankernes kasser

Eksempelvis oplyser Danske Andelskassers Bank, at de tjener 161 mio. kr. på at sælge deres ejerandel på 13,8 pct. i Sparinvest, og hertil får et udbytte på 21 mio. kr. Dermed stiger bankens kapitaloverdækning i forhold til solvenskravet fra 4,1 pct. til 7,5 pct., hvilket utvivlsomt vil lune.

Oveni er der tale om en reel gevinst i modsætning til sidste års regnskabstekniske opjustering af værdien af Bankinvest, som måske nok gav mening, men var en ren papirøvelse, der ikke sendte kontanter ned i bankernes kasser. Hertil kommer, at ejerskabet af Sparinvest ikke altid har været en dans på roser for de hidtidige ejere. Eksempelvis måtte Danske Andelskassers Bank i 2017 tage en nedskrivning på 39 mio. kr. på deres Sparinvest-aktier, hvilket var betydeligt mere end udbyttet af aktierne, der var på 17,8 mio. kr.

For Nykredit vil kapitalprocenten ganske vist falde, fordi goodwill ved købet af Sparinvest-aktierne skal fratrækkes i kapitalgrundlaget. Men det har Nykredit rigeligt råd til.

Oveni købet er handlen struktureret sådan, at de mindre banker fortsat vil være aktionærer i Sparinvest, og de fleste af dem vil også fortsat have muligheden for at sende deres kunder til Bankinvest, hvis de føler at Nykredit begynder at blive for tunge at danse med.

Men det er nu ikke en ren gavebutik at købe Sparinvest. Ikke blot er prisen meget høj. Der er også en udfordring i, at nye regler for bankernes betaling for at levere kunder, den såkaldte Kickback, betyder, at både Sparinvest og Bankinvest i de senere år primært har betalt bankerne gennem udbytter. Og her bliver Nykredit nødt til at finde en ny model, hvis det fortsat skal være attraktivt for bankerne at få deres kunder til at lægge sparepengene i Sparinvest.


Forsiden lige nu

EU-rapport afslører fortsat spekulation i udbytteskat

Aktier for enorme milliardbeløb ser stadig ud til at blive lånt ud hvert forår som led i manøvrer, der skal give investorer mulighed for refusion af udbytteskat.Og selvom ...

Kapitalforvaltning  · 

Storbanker får klø på børsmarkedet

Banker  · 

Nykredit opjusterer forventninger med op til 750 mio. kr.

Nykredit oplyser, at man opjusterer forventningerne til resultatet før skat for hele 2019 til mellem 7,25 og 7,75 mia. kr.Ved præsentationen af års ...

Realkredit  · 

Analytikere bekymret for handelsindtægterne i Danske Bank

Banker  · 

Bank of America rammer over forventning - bedste kvartal nogensinde

Banker  · 

Handelsbanken lukker ned i Polen. Flere lukninger kan være på vej

Banker  · 

Jyske Bank indberettede langt flere mistænkelige transaktioner i første halvår

Banker  · 

Fire år efter skandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Politik  · 

Børsen mener: Stort behov for grøn økonomisk model

Økonomi  · 

Danske boligejere har fået nye lån for over 123 milliarder

Realkredit  · 

Credit Suisse sænker kursmål på Danske Bank dagen før regnskabspræsentation

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Sydbank og fastholder salgsanbefaling

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Handelsbankens indtægter reddet af gebyrer og handel

Banker  · 

Handelsbankens danske butiks overskud falder efter vigende indtægter

Banker  · 

Swedbanks andet kvartal: Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik

Banker  · 

Forskere opfatter udmelding om negative indlånsrenter som en prøveballon

Banker  · 

Amerikansk bank stiger og slår akkurat analytikernes estimater

Banker  · 

Jyske Bank: Solidt amerikansk detailsalg sænker muligheden for stor rentesænkning

Økonomi  · 

Goldman Sachs: Højere indtægter bevægede sig ikke med ned til bunden

Banker  · 

Analytikere: Danske Bank skal tage første skridt og kræve betaling fra private for at have penge stående i banken

Banker  · 

JPMorgan nedjusterer forventning for nettorenter og falder

Banker  · 

Tilsynet tvinger sparekasse til flere nedskrivninger og højere solvensbehov

Banker  · 

Vidner i udbytteskattesag: Ingen tog ansvar

Banker  · 

Danske Bank reducerer kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Swedbank forbundet med kemisk krigsførelse i Syrien

Banker  · 

Danske Bank hyrer nye compliancechefer

Banker  · 

Realkredit Danmark får ny bestyrelsesformand efter direktørfyring

Realkredit  · 

Bankernes førstemand: Investorerne søger længere ud af risikokurven

Kapitalforvaltning  ·