Nordea viser vejen i håndtering af fupmæglere

Analyse

Nordea gjorde kort proces i sin ejendomsmæglerkæde Danbolig sidste uge. Det er et eksempel på, at bankens tolerance over for fup og uregelmæssigheder er faldet markant.

Forhistorien er, at to ejendomsmæglere fra firmaet Torben Hald, der er en del af Danbolig-kæden havde til opgave at sælge et rækkehus på Øresundsvej på Amager. Mæglerne havde fortalt sælger, at der havde været flere potentielle kunder på besigtigelse, men at køberne mente, at den pris ejendomsmæglerne selv havde sat, var for høj.

Imidlertid havde sælger videoovervågning af deres bolig. Og den viste, at ejendomsmæglerne ganske vist var i boligen, men at de i fire tilfælde slet ikke havde haft nogle potentielle købere med. Oven i købet havde ejendomsmæglerne efterladt blå overtræksposer til sko, så det så ud som om der havde været købere forbi.

Sælgerne gik med optagelserne på Facebook, og TV2 lavede indslag om fupmæglerne. Det er der i sig selv ikke meget usædvanligt ved.

Danbolig smed sin største mæglerkæde på porten

Men Danboligs reaktion var ikke hverdagskost. Ikke alene mistede de to individuelle ejendomsmæglere jobbet på grund af deres fupfremvisninger. Danbolig opsagde også samarbejdet med ejendomsmæglerfirmaet Torben Hald.

"Der må og skal ikke herske nogen tvivl om, at den adfærd, vi har set dokumenteret, er helt uacceptabel og uforenelig med at være en del af Danbolig. Derfor ser vi ingen anden mulighed end at afvikle samarbejdet, "skrev Per Bie, adm. direktør i Danbolig, i en pressemeddelelse.

Beslutningen var langt fra en gratis omgang for Danbolig. Torben Hald driver 15 ejendomsmæglerforretninger i hovedstadsområdet, og er ikke kun det største firma i Danbolig-kæden, men også Danboligs klart vigtigste fodaftryk i hovedstaden.

Sagen med fupfremvisningerne var så grov, at Dansk Ejendomsmæglerforening betegnede den som "dybt alvorlig". Nogenlunde det samme sagde Forbrugerrådet Tænk, mens foreningen Danske Boligadvokater ligefrem mener, at der kan være tale om en overtrædelse af straffelovens bedrageri-paragraf.

Konsekvent handling

Men hvor praksis i den slags sager ofte er, at der bliver udsendt beklagende pressemeddelelser, med løfter om interne eller eksterne undersøgelser, og løfter om at der vil ske passende sanktioner, så var Nordeas reaktion anderledes kontant. På trods af de forretningsmæssige konsekvenser, som eksklusionen af de 15 Torben Hald-ejendomsmæglerbutikker har for Danbolig.

Det gør det alt andet lige mere troværdigt, når Nordea siger, at banken er et andet sted i dag, end for nogle år siden, hvor banken var involveret i en række grimme hvidvask-sager og sager om kreativ udnyttelse af regler for udbytteskat, som fortsat afdækkes i medierne.

Hvidvask og fupfremvisninger af boliger har det til fælles, at det er en overtrædelse af etablerede normer for, hvordan man skal opføre sig i samfundet. Og oven i det også potentielt strafbare.

Derfor er det betryggende at se Nordea gå til stålet, som banken også gjorde, da man besluttede sig til at afvikle sin bankforretning i Luxembourg, der var blevet dybt kompromitteret af blandt andet Panama Papers-lækagen.

For selv om fortidens synder i Nordea og andre banker skal afdækkes, så er det også vigtigt at forholde sig til, hvordan bankerne i dag opfører sig, når og hvis medarbejdere eller samarbejdspartnere går på den forkerte side af redelighed og ordentlighed.


Forsiden lige nu

EU-rapport afslører fortsat spekulation i udbytteskat

Aktier for enorme milliardbeløb ser stadig ud til at blive lånt ud hvert forår som led i manøvrer, der skal give investorer mulighed for refusion af udbytteskat.Og selvom ...

Kapitalforvaltning  · 

Storbanker får klø på børsmarkedet

Banker  · 

Nykredit opjusterer forventninger med op til 750 mio. kr.

Nykredit oplyser, at man opjusterer forventningerne til resultatet før skat for hele 2019 til mellem 7,25 og 7,75 mia. kr.Ved præsentationen af års ...

Realkredit  · 

Analytikere bekymret for handelsindtægterne i Danske Bank

Banker  · 

Bank of America rammer over forventning - bedste kvartal nogensinde

Banker  · 

Handelsbanken lukker ned i Polen. Flere lukninger kan være på vej

Banker  · 

Jyske Bank indberettede langt flere mistænkelige transaktioner i første halvår

Banker  · 

Fire år efter skandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Politik  · 

Børsen mener: Stort behov for grøn økonomisk model

Økonomi  · 

Danske boligejere har fået nye lån for over 123 milliarder

Realkredit  · 

Credit Suisse sænker kursmål på Danske Bank dagen før regnskabspræsentation

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Sydbank og fastholder salgsanbefaling

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Handelsbankens indtægter reddet af gebyrer og handel

Banker  · 

Handelsbankens danske butiks overskud falder efter vigende indtægter

Banker  · 

Swedbanks andet kvartal: Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik

Banker  · 

Forskere opfatter udmelding om negative indlånsrenter som en prøveballon

Banker  · 

Amerikansk bank stiger og slår akkurat analytikernes estimater

Banker  · 

Jyske Bank: Solidt amerikansk detailsalg sænker muligheden for stor rentesænkning

Økonomi  · 

Goldman Sachs: Højere indtægter bevægede sig ikke med ned til bunden

Banker  · 

Analytikere: Danske Bank skal tage første skridt og kræve betaling fra private for at have penge stående i banken

Banker  · 

JPMorgan nedjusterer forventning for nettorenter og falder

Banker  · 

Tilsynet tvinger sparekasse til flere nedskrivninger og højere solvensbehov

Banker  · 

Vidner i udbytteskattesag: Ingen tog ansvar

Banker  · 

Danske Bank reducerer kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Swedbank forbundet med kemisk krigsførelse i Syrien

Banker  · 

Danske Bank hyrer nye compliancechefer

Banker  · 

Realkredit Danmark får ny bestyrelsesformand efter direktørfyring

Realkredit  · 

Bankernes førstemand: Investorerne søger længere ud af risikokurven

Kapitalforvaltning  ·