Redder Idermarks corporate harakiri Swedbank fra flere hvidvask-ulykker?

Analyse

Lige indtil sidste fredag har skandalerne i Swedbank og Danske Bank lignet et tidsforskudt parløb, hvor de to banker egenhændigt har undermineret deres egen troværdighed ved at reagere på hvidvaskpåstande med arrogance, mistillid, tvivl og først til sidst en spirende erkendelse af, at der måske var noget, man kunne have gjort bedre.

Begge banker lader til at have lagt konti til hvidvask af hundreder af milliarder af kroner i Baltikum, og begge banker hævder, at de var stort set uforvarende - selvom begge bankers - nu fyrede - topchefer havde en fortid som chefer for netop de baltiske forretninger.

Begge banker afviste også først, at der var noget at komme efter, hvorefter sagerne er eksploderede i hovedet på dem i takt med de journalistiske afsløringer. Bankerne har fået stryg af både aktiemarkedet og af politikerne, der har harceleret over henholdsvis u-dansk og u-svensk opførsel af banker, der meget behændigt har haft topchefer, der ikke var henholdsvis danskere eller svenskere. Og så har begge bestyrelsesformænd, der sjovt nok begge har haft sæde i hver deres bestyrelse mens hvidvasken i deres bank var på sit højeste, formået at stå delvist i ly for offentlighedens vrede og kritik lige indtil deres respektive topchefer er trådt ned.

Reaktionen fra offentligheden i Danmark og Sverige og fra investorerne har været ens og alarmerende for de to ledelser lige indtil i fredags, hvor Swedbanks formand Lars Idermark valgte at trække sig lidt mere end en uge efter at han havde givet topchef Birgitte Bonnesen sparket.

I Danske Bank holdt Ole Andersen ud til december, næsten tre måneder efter at Thomas Borgens exit blev meldt ud, da banken præsenterede sin hvidvask-redegørelse i september.  I den periode voksede mediestormen, og bankens aktie blev sendt yderligere til tælling, men med Idermarks udmelding fredag i sidste uge, er der en god chance for, at svenskerne har sat en prop i hullet for aktiekursens deroute.

Swedbank-formandens exit kommer blot to måneder efter de første hvidvask-anklager dukkede op, og understreger dermed at den svenske storbank har reageret langt hurtigere på skandalen end Danske Bank, og dels har banken bragt to sonings-ofre i Idermark og Bonnesen uden at påtage sig nogle form for skyld.

Idermarks svanesang fremstod endda næsten som om, han – som en ærekær samurai – faldt på sværdet for banken. Ifølge Swedbanks selskabsmeddelelse, træder Idermark nemlig tilbage efter en periode, hvor det har været nærmest umuligt at trænge igennem med fakta i medierne, der heller ikke har belyst sagen proportionelt, og at den tumultariske tid har gjort det umuligt for Idermark at være formand for Swedbank og varetage hans andet job som topchef i Södra Skogsägera.

Den afgående formand, der også benyttede lejligheden til at takke de fantastiske medarbejdere i banken, huskede at gøre opmærksom på, at han havde reddet Swedbank gennem finanskrisen (hvor banken næsten var i mindst lige så store problemer som Danske Bank), og var blevet bedt om at genoptage formandshvervet sidst Swedbank mistede en topchef og bestyrelsesformand i i 2016.

Dermed ofrer Swedbank ikke en skurk, som Ole Andersen efterhånden havde ry for at være i offentligheden, men lader Idermark lave et ceremonielt corporate harakiri, der understøtter bankens underliggende budskab om, at man allerede har udvist rettidig omhu i forhold til compliance inklusiv hvidvask.

I første omgang var reaktionen fornuftig for den svenske storbank. For aktionærerne tog fredag beskeden med knusende ro, da Swedbank-aktien stort set ikke rykkede sig, og uanset hvad fremtiden bringer af nye hvidvaskanklager, så har Idermarks afgang under alle omstændigheder fjernet en meget stor skydeskive foran banken.    


Forsiden lige nu

EU-rapport afslører fortsat spekulation i udbytteskat

Aktier for enorme milliardbeløb ser stadig ud til at blive lånt ud hvert forår som led i manøvrer, der skal give investorer mulighed for refusion af udbytteskat.Og selvom ...

Kapitalforvaltning  · 

Storbanker får klø på børsmarkedet

Banker  · 

Nykredit opjusterer forventninger med op til 750 mio. kr.

Nykredit oplyser, at man opjusterer forventningerne til resultatet før skat for hele 2019 til mellem 7,25 og 7,75 mia. kr.Ved præsentationen af års ...

Realkredit  · 

Storbank tjener mere end ventet men skuffer på nettorentemarginalen

Banker  · 

Analytikere bekymret for handelsindtægterne i Danske Bank

Banker  · 

Bank of America rammer over forventning - bedste kvartal nogensinde

Banker  · 

Handelsbanken lukker ned i Polen. Flere lukninger kan være på vej

Banker  · 

Jyske Bank indberettede langt flere mistænkelige transaktioner i første halvår

Banker  · 

Fire år efter skandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Politik  · 

Børsen mener: Stort behov for grøn økonomisk model

Økonomi  · 

Danske boligejere har fået nye lån for over 123 milliarder

Realkredit  · 

Credit Suisse sænker kursmål på Danske Bank dagen før regnskabspræsentation

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Sydbank og fastholder salgsanbefaling

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Handelsbankens indtægter reddet af gebyrer og handel

Banker  · 

Handelsbankens danske butiks overskud falder efter vigende indtægter

Banker  · 

Swedbanks andet kvartal: Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik

Banker  · 

Forskere opfatter udmelding om negative indlånsrenter som en prøveballon

Banker  · 

Amerikansk bank stiger og slår akkurat analytikernes estimater

Banker  · 

Jyske Bank: Solidt amerikansk detailsalg sænker muligheden for stor rentesænkning

Økonomi  · 

Goldman Sachs: Højere indtægter bevægede sig ikke med ned til bunden

Banker  · 

Analytikere: Danske Bank skal tage første skridt og kræve betaling fra private for at have penge stående i banken

Banker  · 

JPMorgan nedjusterer forventning for nettorenter og falder

Banker  · 

Tilsynet tvinger sparekasse til flere nedskrivninger og højere solvensbehov

Banker  · 

Vidner i udbytteskattesag: Ingen tog ansvar

Banker  · 

Danske Bank reducerer kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Swedbank forbundet med kemisk krigsførelse i Syrien

Banker  · 

Danske Bank hyrer nye compliancechefer

Banker  · 

Realkredit Danmark får ny bestyrelsesformand efter direktørfyring

Realkredit  ·