Velkommen til pensionsrutschebanen

Analyse

Der er grundlæggende to strategier, når man spiller roulette. Den ene er at spille på sort eller rød, eller lige/ulige numre. Det giver indsatsen en gang tilbage. Den anden strategi er at satse på et specifikt nummer, hvilket kan give indsatsen 35 gange tilbage.

Den danske, og globale, pensionssektor er i stigende grad begyndt at satse opsparernes penge på enkeltnumre.

Det er ikke fordi pensionsselskaberne pludseligt er blevet ludomaner. Det er et simpelt spørgsmål om matematik. I 1987 var renten på en ti-årig statsobligation på 11,2 pct., og en dansk mand blev i gennemsnit 71,8 år gammel. I 2015 var den ti-årige rente faldet til 0,9 pct., mens den danske mand i snit blev 78,6 år gammel.

De tal kan bruges til at beregne, hvor mange penge man skal have i dag, hvis man vil være sikker på at få en pensionsudbetaling fra pensionen og resten af livet, eller hvad økonomer kalder nutidsværdien af den fremtidige pension. Beregninger fra Finanstilsynet viser, at hvis man i 1987 ville være sikker på at modtage en krone i pension fra 65 års alderen og resten af livet, så skulle man have en opsparing på 4,59 kr. I 2015 var det tal så steget til 12,73 kr. Det skyldes kombinationen af markant lavere renteniveauer, der gør at opsparingen alt andet lige vokser betydeligt langsommere, og højere levealder, som gør at pensionsopsparingen skal holde i længere tid.

De senere år er pensionsindbetalingerne slet ikke steget i samme takt som renterne er faldet. For tiden er renten på en 20-årig dansk statsobligation nede på ca. 0,7 pct., hvilket ikke engang dækker inflationen, endsige omkostningerne ved at investere.

Problemet for fremtidens pensionister

Problemet for fremtidens pensionister, og deres pensionsselskaber, er, at pensionsindbetalingerne langt fra er steget lige så hurtigt som levetiden er hoppet i vejret. Og den såkaldt risikofrie rente er faldet.

Så vejen frem har været at øge risikoen for pensionsinvesteringerne. Det er primært sket ved at pensionsselskaberne med stor dygtighed har fået overbevist bestyrelser og kunder om, at vejen frem er at droppe de gamle rentegarantier, og i stedet spare op i markedsrente-produkter. Det har været en stor succes.

I 2003 udgjorde indbetalingerne til markedsrente-produkter blot 8,3 pct. af de samlede indbetalinger til pension, mens det tal i 2015 var steget til 61,6 pct. Det løser pensionsselskabernes afkastproblem, fordi man så kan flytte milliarder fra obligationer med lav rente til aktier, der over tid giver et klart højere afkast.

Men der er ingen roser uden torne. Aktiemarkedet svinger langt mere end obligationskurser. Det er den risiko, som man som investor skal have et merafkast for.

Pensionsselskaberne er også helt enige om, at det i virkeligheden er meget smartere at spare op til pensionen ved at købe flere aktier, både noterede og unoterede. Det svarer til at gå fra at spille på sort eller rød på Rouletten, til at spille på en række enkeltnumre.

Men det er ifølge en stort set enig pensionsbranche ikke noget problem. For al erfaring viser, at aktier over tid giver et højere afkast. Det viser den ene beregning efter den anden.

Uheldigvis er det samme logik, der førte til finanskrisen. Her blev investorer lullet i søvn til at tro, at mere end et årti uden væsentlige nedskrivninger gjorde, at der ikke var risiko for banker ved at låne penge ud. Og at man ukritisk kunne finansiere boligspekulanter og dårlige betaleres ejendomkøb, fordi ejendompriserne kun kunne stige.

Det viste de historiske data jo.

Virkeligheden viste sig at være en helt anden. Derfor er der også grund til at være bekymret, når pensionsselskaberne i dag hævder, at de over tid kan skabe et afkast, der er markant over den risikofrie rente, uden at løbe en ekstraordinær stor risiko. For sådan fungerer finansmarkederne bare ikke. Nogle er naturligvis enten dygtige eller heldige investorer. Men at påstå, at den langsigtede risiko i pensionssektoren ikke er steget markant de senere år, er lige så logisk som at påstå, at 90 procent af alle billister kører bedre end gennemsnittet.

Fakta

kljjn


Forsiden lige nu

EU-rapport afslører fortsat spekulation i udbytteskat

Aktier for enorme milliardbeløb ser stadig ud til at blive lånt ud hvert forår som led i manøvrer, der skal give investorer mulighed for refusion af udbytteskat.Og selvom ...

Kapitalforvaltning  · 

Storbanker får klø på børsmarkedet

Banker  · 

Nykredit opjusterer forventninger med op til 750 mio. kr.

Nykredit oplyser, at man opjusterer forventningerne til resultatet før skat for hele 2019 til mellem 7,25 og 7,75 mia. kr.Ved præsentationen af års ...

Realkredit  · 

Storbank tjener mere end ventet men skuffer på nettorentemarginalen

Banker  · 

Analytikere bekymret for handelsindtægterne i Danske Bank

Banker  · 

Bank of America rammer over forventning - bedste kvartal nogensinde

Banker  · 

Handelsbanken lukker ned i Polen. Flere lukninger kan være på vej

Banker  · 

Jyske Bank indberettede langt flere mistænkelige transaktioner i første halvår

Banker  · 

Fire år efter skandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Politik  · 

Børsen mener: Stort behov for grøn økonomisk model

Økonomi  · 

Danske boligejere har fået nye lån for over 123 milliarder

Realkredit  · 

Credit Suisse sænker kursmål på Danske Bank dagen før regnskabspræsentation

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Sydbank og fastholder salgsanbefaling

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Handelsbankens indtægter reddet af gebyrer og handel

Banker  · 

Handelsbankens danske butiks overskud falder efter vigende indtægter

Banker  · 

Swedbanks andet kvartal: Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik

Banker  · 

Forskere opfatter udmelding om negative indlånsrenter som en prøveballon

Banker  · 

Amerikansk bank stiger og slår akkurat analytikernes estimater

Banker  · 

Jyske Bank: Solidt amerikansk detailsalg sænker muligheden for stor rentesænkning

Økonomi  · 

Goldman Sachs: Højere indtægter bevægede sig ikke med ned til bunden

Banker  · 

Analytikere: Danske Bank skal tage første skridt og kræve betaling fra private for at have penge stående i banken

Banker  · 

JPMorgan nedjusterer forventning for nettorenter og falder

Banker  · 

Tilsynet tvinger sparekasse til flere nedskrivninger og højere solvensbehov

Banker  · 

Vidner i udbytteskattesag: Ingen tog ansvar

Banker  · 

Danske Bank reducerer kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Swedbank forbundet med kemisk krigsførelse i Syrien

Banker  · 

Danske Bank hyrer nye compliancechefer

Banker  · 

Realkredit Danmark får ny bestyrelsesformand efter direktørfyring

Realkredit  ·