Denne artikel kræver normalt Børsen Pro-abonnement. I sommeren 2019 er der dog
fri adgang, så interesserede har mulighed for at se, hvad Børsen Pro handler om.


Analyse: Argentinsk statsbankerot kan sprede sig til andre lande

Finansmarkeder

Investorerne ser en risiko på 75 pct. for ny statsbankerot i Argentina. Normalt bomstærke Singapore er på vej i recession og Kina truer Hong Kongs økonomi 

Med betydelig risiko for en ny statsbankerot i Argentina i spidsen blusser stadig nye brande op i den globale økonomi. I forvejen er der konstant blus under krisestemningen på grund af bl.a. handelskrigen mellem USA og Kina.

Men nu ser investorerne med nervøsitet på en handelsstrid mellem Japan og Sydkorea, nulvækst i Singapore, et globalt handelscentrum og urolighederne i Hong Kong. 

Faren for resten af verden ved en statsbankerot i Argentina er, at risikovilligheden overfor andre nye økonomier spreder sig, hvorved den globale vækst alt andet lige reduceres.

"Hvis Alberto Fernández som mulig ny præsident senere i år vil genforhandle lånene med IMF, og dermed i værste fald udløse en statsbankerot, kan Argentina blive det land, der udløser en større gældskrise i andre sårbare lande. Det vil blive et wakeupcall for lande, der har samme bekymrende problemer som Argentina. Altså høj udlandsgæld, lav vækst, underskud på betalingsbalancen og på det offentlige budget," siger Jakob Ekholdt Christensen, analysechef for nye økonomier i Danske Bank.

Centralbanker lemper

Men han understreger også, at "man skal også holde sig for øje, at verdens store centralbanker er i færd med at lempe pengepolitikken. Det kan inddæmme en krise til de mest sårbare lande, især Tyrkiet og Sydafrika, der er ramt af samme økonomiske problemer som Argentina." 

Han peger endvidere på, at "situationen minder mig om Grækenland i årene fra 2012, hvor den konservative regering blev afløst af Syriza, der forsøgte at forhandle med IMF. Det lykkedes ikke. Tilsvarende har IMF også hældt mange penge i Argentina." IMF har fast tradition for aldrig at afskrive på sine lån.

Verdens største institutionelle investorer er i forvejen pessimistiske om den økonomiske udvikling. Ifølge den seneste fondsanalyse fra Bank of America Merrill Lynch med bl.a. store pensionsselskaber har forventningen om en recession ikke været højere siden oktober 2011. 35 pct. af investorerne, bl.a. flere danske pensionsselskaber, forventer en recession inden for 12 måneder. 43 pct. af de adspurgte venter flere nedsættelser af de korte renter, ligeledes et krisetegn. Hvis en argentinsk statsbankerot udløser en større international krise, så kan det ske relativt hurtigt.

LÆS OGSÅ: Analyse: Global gældskrise på vej

Risiko indpriset

"Obligationsmarkedet har indpriset en betydelig risiko for en statsbankerot i løbet af det kommende år," påpeger den latinamerikanske økonom Edward Glossop, Capital Economics. Han peger på, at spændet mellem argentinske obligationer og amerikanske er på samme niveau som ved landets statsbankerot i 2001/2002, og at spændet er højere end de tilsvarende spænd, da Uruguay, Rusland og Ecuador gik statsbankerot.

Edward Glossop peger i en mail på, at den første afgørende dato kan blive 15. september, "hvor det næste lån fra IMF skal frigives. IMF kan forlange, at man som en betingelse for udbetalingen restrukturer gælden. Det næste kritiske punkt er i andet kvartal næste år, hvor et stort obligationslån i udenlandsk valuta skal indfries."

Analytikere i Bank of America Merrill Lynch taler om en "substantiel risiko for en restrukturering (statsbankerot, red.) næste år på grund af store finansielle behov og begrænset markedsadgang" og vurderer, at investorerne i argentinske obligationer kun vil få 40 pct. af deres tilgodehavender.

Det finansielle kollaps ramte overraskende Argentina mandag, hvor den i forvejen svage peso styrtdykkede med op til 30 pct. over for dollar, og det lokale aktieindeks Merval faldt med 38 pct.; det næststørste fald i noget lands ledende aktieindeks siden 50'erne. Kollapserne er en konsekvens af et primærvalg i weekenden, der øger udsigten til en ny protektionistisk argentinsk regering til oktober. Investorerne frygter, at man vil genforhandle den store statsgæld med IMF, modsætte sig den nye handelsaftale med EU og genindføre statskontrolleret økonomi. Præsidentkandidat Alberto Fernandez åbner for protektionisme, men afviser en statsbankerot.


Forsiden lige nu

Pride er også for banker

Lørdag kulminerer den årlige Pride-uge med et stort og farverigt optog gennem Københavns gader. Kigger man på listen over sponsorer finder man tre ...

Banker  · 

Nordea skal rekruttere skadesforsikringskunder til Topdanmark

Opdateret kl. 10.14 - Topdanmark og Nordea har indgået samarbejdsaftale om distribution af Topdanmarks skadeforsikringsprodukter gennem Nordea på de ...

Forsikring  · 

Analyse: Gambling i stor stil fra finsk centralbankchef – ECB's troværdighed på spil

Økonomi  · 

Boligejernes nye superlån går i rekordkurs: "Det er en vild udvikling"

Realkredit  · 

Statsrevisorer må igen rette skarp kritik mod Skat

Økonomi  · 

New Zealand godkender lønbetalinger med kryptovaluta

Betaling  · 

Sure investorer sagsøger Novo Nordisk for kursmanipulation – kræver 11,8 mia. kr. i erstatning

Finansmarkeder  · 

Indtjeningsforventningerne for S&P 500-selskaber ser dystre ud

Finansmarkeder  · 

Medie: ECB kommer med kæmpepakke næste måned - den store bazooka trækkes frem

Økonomi  · 

Problemer på børsen i London forsinkede åbningen for nogle aktier

Finansmarkeder  · 

Handelsbanken sænker kursmål for Spar Nord en smule

Banker  · 

Danske Bank forventer stribevis af rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank

Økonomi  · 

Banker: Dansk folio-model i ECB vil sende Nationalbanken på gyngende grund og kræve ny playbook

Økonomi  · 

Aktiestrateg efter kursfald: Bankaktier vil fortsætte nedturen

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Trump leger med tanken om at købe Grønland

Politik  · 

Japan overhaler Kina - ejer flest amerikanske statsobligationer

Kapitalforvaltning  · 

Nationalbanken: 65 pct risiko for recession i Europa de næste to år

Økonomi  · 

Danskernes gæld til det offentlige vokser stadig

Økonomi  · 

Erhvervsminister: Alle danskere skal have mulighed for at låne til bolig

Politik  · 

Medie: Danske Bank fyrer endnu en chef efter gebyrskandale

Banker  · 

Ny bog: Whistleblower følte sig truet af Sanjay Shahs lejr

Kapitalforvaltning  · 

ECB parat til at lukke endnu en lettisk bank efter vedholdende kapitalmangel

Banker  · 

Ringkjøbing Landbobank henter 100 mio. euro i ny supplerende kapital

Banker  · 

Finanskrisens konsekvenser hærger europæiske bankaktier mens USA buldrer frem

Banker  · 

Fintech-direktør: Mængden af nye betalingsløsninger forvirrer virksomheder

Fintech  · 

Ældre Sagen står alene med ambition om at påtvinge pensionsopsparinger

Pension  · 

Norsk storbank bliver medsponsor af Copenhagen Fintech

Fintech  · 

Spar Nord forventer at kunne fortsætte udlånsvækst

Banker  · 

Aktiestrateg efter kursfald: Bankaktier vil fortsætte med at falde

Banker  · 

Analyse: USA's recessionssignal lyser rødt – Trump giver Powell skylden igen

Økonomi  ·