Denne artikel kræver normalt Børsen Pro-abonnement. I sommeren 2019 er der dog
fri adgang, så interesserede har mulighed for at se, hvad Børsen Pro handler om.


Bedst på afkast: Henrik Poulsen slår Jan van de Winkel af tronen

Finansmarkeder

Henrik Poulsen har, siden Ørsted blev børsnoteret, lavet et gennemsnitligt årligt afkast på lige over 41 pct. Dermed er han ny afkastkonge 

Der er tæt løb mellem Genmabs topchef, Jan van de Winkel, og Henrik Poulsen om at være den topchef, der leverer det bedste afkast til sine aktionærer.

Men det er topchefen for Ørsted, der vinder med et mulehår, og Ørsteds gennemsnitlige årlige afkast på 41,31 pct. skal også ses i sammenhæng med, at C20-indekset kun gennemsnitligt er steget med 2,80 pct. om året, siden Ørsted blev børsnoteret i juni 2016. 

"Jeg tror, at Henrik Poulsen er meget vellidt af aktiemarkedet generelt. Han er en af superstjernerne i Danmark, hvis man kigger på, hvem der er de mest hotte topchefer. Han har leveret resultaterne i perioden efter børsnoteringen," lyder vurderingen fra Ørsted-analytiker Casper Blom fra ABG Sundal Collier.

Klar og rigtig strategi

Henrik Poulsen har været topchef siden den 27. august 2012. Under hans domæne har Ørsted på de ydre linjer ramt mange overskrifter med privatisering, frasalg og navneskift. Til gengæld har strategien og transformationen mod grøn energi kørt derudad, og Ørsted er i dag ifølge Casper Blom markedsleder i en industri med et enormt potentiale de næste 20-30 år.

"Dengang, der blev satset på at gå ind i offshorevind og ud af olie og gas, var de nogle af de første, der gjorde det. Det indebar en ret stor risiko, og det er den risikable beslutning, man høster frugten af".

Ifølge Casper Blom er det også en aktie, der er positioneret rigtig godt i forhold til ESG-trends - altså miljø, sociale forhold og ledelse. 

Genmab taber pusten

Genmabs topchef, Jan van de Winkel, har skabt et fænomenalt afkast, siden han tiltrådte som topchef i juni 2010. Det er blevet til et samlet afkast på 2000,54 pct. Det er kræftmidlet Darzalex, der har båret kursridtet. De seneste tre år har afkastet dog "kun" svaret til den generelle udvikling på aktiemarkedet. Men Genmab-analytiker hos Sydbank Søren Løntoft Hansen tror, at der kan være mere i posen.

"Der kan sagtens komme et kursridt nummer to, men det kommer, i takt med at de midler, Genmab har i pipelinen, kommer tættere på at komme på markedet. De produkter er kun i begrænset omfang indregnet i den nuværende aktiekurs".

Jan van de Winkel har selv stor tiltro til, at aktiekursen vil stige massivt. Tilbage i juni 2018 sagde han i et interview med Bloomberg:

"Markedsværdien skal tre- eller firedobles, fra hvor vi er lige nu, baseret på vores produkter." Kursen var på det tidspunkt omkring 1000 og burde altså da være 3000-4000 kr. pr. styk ifølge topchefen. "Det er usædvanligt, at en topchef udtaler sig om værdifastsættelsen af sit selskab. 

Men hvis en topchef driver selskabet så godt som Jan van de Winkel, er jeg sikker på, at aktiemarkedet nok skal værdisætte Genmab efter de resultater, som han leverer," lyder det fra Søren Løntoft Hansen, som har haft en købsanbefaling på aktien siden 4. februar 2015.

Udbytte sender Tryg op


Trygs topchef, Morten Hübbe, er nummer fem på afkast-listen. Det er især udbyttebetalinger, der sender Tryg-aktien til vejrs.

Siden Morten Hübbe tiltrådte den 1. februar 2011, er aktiekursen steget med 238,85 pct., men indregnes udbytte, er det samlede afkast hele 417,02 pct. "Som et selskab med stort fokus på udbytte oplever vi til tider, at man ved vurdering af selskabets performance alene anvender de rå aktiekurser uden korrektion for udbetalt udbytte. I vores dialog med aktieanalytikere og professionelle investorer er det dog ikke en udfordring," fortæller Peter Brondt, som er investor relations manager hos Tryg.

Tryg blev børsnoteret i oktober 2005 og har siden da leveret et samlet afkast på 737,12 pct. Størstedelen af afkastet er udbytteudbetalinger.

Mærsk er i bunden 

A.P. Møller-Mærsk er et af de tre selskaber, som har haft et negativt afkast under sin nuværende direktør. Siden Søren Skou tiltrådte 1. juni 2016, har Mærsk været igennem en stor forandring, hvor energidelen er blevet solgt fra med undtagelse af Mærsk Supply Service. Mærsk satser på transport og logistik.

Men den nye strategi har ikke sat sig i aktiekursen, så det årlige afkast har i gennemsnit været -0,89 pct. siden 1. juni 2016.

Det skal retfærdigvis nævnes, at handelskrigen mellem USA og Kina også har tynget aktiekursen.

"Mærsk har haft meget modvind på cykelstien med handelskrig og en verden i slæbegear. Men Mærsk er ikke lykkedes med at fortælle og overbevise investorerne om, hvor den fremtidige vækst skal komme fra, og det peger tilbage på topchefen, selvom det har været en flot eksekvering af opsplittelsen i Mærsk," vurderer chefanalytiker hos Alm. Brand Michael Friis Jørgensen, som påpeger, at duksen Ørsted til gengæld har haft enorm medvind på cykelstien siden børsnoteringen pga. fokusset på grøn energi.


Forsiden lige nu

Pride er også for banker

Lørdag kulminerer den årlige Pride-uge med et stort og farverigt optog gennem Københavns gader. Kigger man på listen over sponsorer finder man tre ...

Banker  · 

Nordea skal rekruttere skadesforsikringskunder til Topdanmark

Opdateret kl. 10.14 - Topdanmark og Nordea har indgået samarbejdsaftale om distribution af Topdanmarks skadeforsikringsprodukter gennem Nordea på de ...

Forsikring  · 

Analyse: Gambling i stor stil fra finsk centralbankchef – ECB's troværdighed på spil

Økonomi  · 

Boligejernes nye superlån går i rekordkurs: "Det er en vild udvikling"

Realkredit  · 

Statsrevisorer må igen rette skarp kritik mod Skat

Økonomi  · 

New Zealand godkender lønbetalinger med kryptovaluta

Betaling  · 

Sure investorer sagsøger Novo Nordisk for kursmanipulation – kræver 11,8 mia. kr. i erstatning

Finansmarkeder  · 

Indtjeningsforventningerne for S&P 500-selskaber ser dystre ud

Finansmarkeder  · 

Medie: ECB kommer med kæmpepakke næste måned - den store bazooka trækkes frem

Økonomi  · 

Problemer på børsen i London forsinkede åbningen for nogle aktier

Finansmarkeder  · 

Handelsbanken sænker kursmål for Spar Nord en smule

Banker  · 

Danske Bank forventer stribevis af rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank

Økonomi  · 

Banker: Dansk folio-model i ECB vil sende Nationalbanken på gyngende grund og kræve ny playbook

Økonomi  · 

Aktiestrateg efter kursfald: Bankaktier vil fortsætte nedturen

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Trump leger med tanken om at købe Grønland

Politik  · 

Japan overhaler Kina - ejer flest amerikanske statsobligationer

Kapitalforvaltning  · 

Nationalbanken: 65 pct risiko for recession i Europa de næste to år

Økonomi  · 

Danskernes gæld til det offentlige vokser stadig

Økonomi  · 

Erhvervsminister: Alle danskere skal have mulighed for at låne til bolig

Politik  · 

Medie: Danske Bank fyrer endnu en chef efter gebyrskandale

Banker  · 

Ny bog: Whistleblower følte sig truet af Sanjay Shahs lejr

Kapitalforvaltning  · 

ECB parat til at lukke endnu en lettisk bank efter vedholdende kapitalmangel

Banker  · 

Ringkjøbing Landbobank henter 100 mio. euro i ny supplerende kapital

Banker  · 

Finanskrisens konsekvenser hærger europæiske bankaktier mens USA buldrer frem

Banker  · 

Fintech-direktør: Mængden af nye betalingsløsninger forvirrer virksomheder

Fintech  · 

Ældre Sagen står alene med ambition om at påtvinge pensionsopsparinger

Pension  · 

Norsk storbank bliver medsponsor af Copenhagen Fintech

Fintech  · 

Spar Nord forventer at kunne fortsætte udlånsvækst

Banker  · 

Aktiestrateg efter kursfald: Bankaktier vil fortsætte med at falde

Banker  · 

Analyse: USA's recessionssignal lyser rødt – Trump giver Powell skylden igen

Økonomi  ·