Denne artikel kræver normalt Børsen Pro-abonnement. I sommeren 2019 er der dog
fri adgang, så interesserede har mulighed for at se, hvad Børsen Pro handler om.


Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning

Henrik_Lind_Gazelle I 2009 modtog Henrik Lind og Danske Commodities prisen som årets Gazellevirksomhed fra daværende chefredaktør på Børsen, Leif Beck Fallesen. Ni år senere blev virksomheden solgt for 3 mia. kr. Arkivfoto: Hans Christian Jacobsen.

Da Henrik Lind i 2016 for tredje gang er endt som topchef i sit livsværk, den Aarhus-baserede el- og gashandelsvirksomhed Danske Commodities, begynder det for alvor at gå op for ham.

For så længe han ejer virksomheden, falder alting i sidste ende tilbage på ham.

Uanset hvor dygtig en ledelse, han har ansat. Uanset hvor god en bestyrelse, han har samlet. Opstår der problemer, lander de i sidste ende hos ham.

Mens han i flere år har ledt efter en forandring i sit liv, bliver Danske Commodities ved med at bremse den.

Vrister han sig ikke for alvor fri af selskabet nu, kan han vinke farvel til ønsket om at mindske det konstante pres. Vinke farvel til at være mere nærværende og se sin familie mere.

I 2017 tager han den endegyldige beslutning. Et år senere giver han håndslag med Equinor på at sælge Danske Commodities for 3 mia. kr.

Det her er historien om gazellen, der aldrig stoppede med at vokse og gjorde Henrik Lind til en af landets rigeste.

Drøm om uafhængighed

At virksomheden skal ende med at gøre østjyden til milliardær ligger ikke just i kortene, da Henrik Lind i starten af 00’erne sidder som ansvarlig for gashandel i Energi Danmark med en frustration over at have svært ved at få sparket gang i markedet.

Han begynder at regne på, om han mon kan starte op med elhandel selv, som han tidligere har beskæftiget sig med.

Den unge bankuddannede mand forstår prisdannelsesmekanismerne i markedet og dynamikken i den konstant svingende udbud og efterspørgsel på el.

Hvis bare han kan handle over den dansk-tyske grænse. Købe strøm på det billigste marked, transportere den og sælge den dyrere på den anden side af grænsen, ja så er der en forretning.

"Drømmen dengang er helt klart at blive økonomisk uafhængig. Forhåbentlig at kunne tjene så mange penge, at jeg selv kan vælge, hvad jeg vil bruge mit liv på. Men det ene tager jo det andet. Det jeg laver mellem Danmark og Tyskland, det kan vi da også lave mellem Tyskland og Holland. Og Tyskland og Frankrig. Og hvorfor ikke mellem Holland og Frankrig gennem Belgien?," siger Henrik Lind.

Landets største vækst

Med Henrik Lind som stifter, ejer og topchef begynder Danske Commodities hurtigt at tjene penge. Mange penge.

I sit kun fjerde regnskabsår nærmer selskabet sig i 2007 en milliardomsætning. Og da regnskabet for 2008 offentliggøres, er de strøget lige forbi milliardmærket og har omsat for 2,4 mia. kr. med en bundlinje på 127 mio. kr.

Det går så stærkt, at elhandelsselskabet – der så småt også er begyndt at kigge mod gasmarkedet – i 2009 vinder Børsens gazellepris som landets hurtigst voksende virksomhed med en vækst på 2257 pct. over fire år.

"Markederne er gode, de bliver mere og mere liberaliserede, og vi har høje marginer. Det er jo helt vildt, da vi vinder den nationale gazellepris. På det tidspunkt er det blevet tydeligt for mig, at vi bare er en forsvindende lille del af et kæmpestort og voksende marked. Og at hvis man som os er lille, dygtig og tager markedsandele i et voksende marked og har opskriften, kan det gå så vildt. Det er kun os selv, som sætter begrænsningerne," siger Henrik Lind.

Mens virksomheden brager frem, er begrænsningerne imidlertid begyndt at hobe sig op for Henrik Lind på hjemmefronten.

Han er blevet gift, er flyttet i nyt hus og har små tvillinger derhjemme, han gerne vil kunne bruge mere tid på – ligesom han også har gang i andre projekter, der kræver den nu rige mands opmærksomhed.

Torben Nordal Clausen ansættes som ny adm. direktør og får til opgave at løfte Danske Commodities skridtet videre.

Noget Henrik Lind i dag holder fast i aldrig kunne være sket med ham selv ved roret.

Der masseansættes for at følge med væksten, og på få år stiger omsætningen til mere end 14 mia. kr. i 2013.

Selvom marginerne begynder at falde i det mere og mere konkurrenceprægede og modne marked for el- og gashandel, lyder bundlinjen det år på 344 mio. kr.

Luften går af ballonen

Men træerne vokser ikke ind i himlen. I første halvdel af 2014 bliver flere internt i virksomheden opmærksomme på, at tingene ikke længere går, som de skal. For første gang breder der sig en krisestemning i væksteventyret. Omkostningerne er løbet løbsk, mens marginerne fortsat mindskes, og trods væksten på toplinjen dykker resultatet med 80 pct.

"Jeg tror, mange vil være uenige, men min holdning er, at man kan vokse for hurtigt, og at det er svært at håndtere. Vi var vokset for hurtigt, blevet for komplekse, og vi fik ikke stoppet op og trimmet tingene godt nok i tide," forklarer Henrik Lind og fortsætter:

"Når du som os i starten har en margin på 10 pct., er det ikke så vigtigt, præcis hvor du tjener pengene. Men når marginen pludselig er 3 pct. i stedet, er du nødt til at være noget mere obs. Vi havde brug for at skabe en langt mere simpel organisation med transparens i, hvor vi tjente pengene, og hvor vi ikke gjorde."

For at komme tilbage på sporet måtte over 100 medarbejdere afskediges. En af dem, som stopper, er Torben Nordal Clausen.

"Da dampen går af ballonen er der en uenighed om, hvorvidt man har konsolideret den her virksomhed eller ej, og der må vi så skilles. Det er faktuelt Torben, som vælger at sige op, men det er klart, at det ikke er foregået uden dialog og uenighed op til. På det tidspunkt ser jeg ikke andre muligheder, end at jeg er nødt til at træde tilbage i stolen. Nødtvungent kan du sige, men samtidig et kald," fortæller Henrik Lind.

Efter selv at have stået i spidsen for en turnaround er livsværket tilbage på vækstsporet.

Men ejeren har intet ønske om at beholde chefstolen, og kort tid efter hentes tyske Dirk Mausbeck ind. Han holder halvandet år, før han bliver fyret i 2016.

"Der var simpelthen et kultur-clash. Det var en fejlansættelse. Der begynder det virkelig at gå op for mig, at hvis du ejer noget, kommer det jo altid tilbage til dig. Når du er den ultimative ejer, er det dig, som ultimativt bestemmer og kommer til at bestemme, uanset om du vil det eller ej," siger Henrik Lind, som for tredje gang sætter sig i chefstolen, mens Danske Commodities hastigt nærmer sig en omsætning på 25 mia. kr.

Nødvendigt at sælge

Han kalder årene som topchef siden 2016 for "sindssygt fede og lærerige". Men han ved, at hvis han for alvor skal vriste sig fri af livsværket og skabe den forandring i sit liv, han efterhånden har ønsket i en del år, nytter det ikke noget igen at trække sig halvt.

"Forstå mig ret, jeg har elsket at stå op og være topchef. Det var fedt. Men det havde bare en større og større omkostning for mig selv og min familie. Der er et konstant pres på dig, når du er CEO for en stor virksomhed. Du er på 24/7 på en anden måde. Det ønskede jeg ikke at bruge resten af mit liv på," siger han.

Og så stod han der. I sommeren 2017. Med en definitiv beslutning om, at det var tid til at sælge den virksomhed, som siden landskåringen i 2009 var blevet kåret til gazelle fire gange mere.

"I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg. Det var så vigtigt for mit liv at få lagt det her om," siger Henrik Lind.

Et år efter at have taget beslutningen om at sælge skriver norske Equinor under på en købsaftale. Salget indbringer Henrik Lind 3 mia. kr., da transaktionen officielt går igennem 31. januar i år. "Synes jeg så det er fedt at lave en god handel? Jaja, selvfølgelig gør jeg det, men det er noget helt andet. Når man sidder i en forhandling, går man jo lidt til den. Men om det var endt på det ene eller det andet niveau, var ikke det, der var afgørende for min fremtid. Jeg var jo sikret. Du kan være nok så god en købmand, men når det sat på spidsen handler om ens eget liv og den måde, man lever sit liv på, nytter det ikke noget," siger Henrik Lind og fortsætter:

"Ville jeg have sagt nej til en langt dårligere finansiel handel, når det havde medført, at jeg ville blive ved med ikke at have muligheden for at ændre mit liv? Nej. Jeg ville sælge."

Større end Carlsberg

At Danske Commodities landede hos netop Equinor, er milliardæren særdeles glad for.

"De har nogle andre værktøjer i kassen og nogle økonomiske muskler til måske at tage endnu mere risiko, end jeg har gjort. Jeg kan godt tænke på, om vi faktisk har været for forsigtige nogle gange. Altså, i kriseåret 2014 leverede vi en egenkapitalforrentning på 10 pct. Så man kan da godt spørge sig selv, om vi kunne have skubbet endnu mere på," siger han.

Efter en overgangsperiode stoppede Henrik Lind i forbindelse med 2018-regnskabet som topchef for Danske Commodities ved udgangen af marts.

Stifteren forlod et selskab med en omsætning på 70 mia. kr., 418 mio. kr. i overskud og næsten 300 ansatte.

En toplinje større end giganter som Salling Group og Carlsberg. Kun en spids mindre end energikæmperne Ørsted og Vestas.

Du er ude af livsværket med en masse fri kapital til rådighed. Hvad så nu?

"Jeg interesserer mig grundlæggende enormt meget for investeringer, og det driver mig at se potentiale og være med til at skubbe til tingene. På den anden side er jeg ved at stoppe op og spørge mig selv: Hvad nu? Jeg kan bruge mere tid på mig selv og familien, end jeg nogensinde har kunnet før. Det har jeg brugt to en halv måned på nu. Det er jo ingen tid. Så er jeg sikker på, at jeg finder den rigtige balance senere," siger Henrik Lind.


Forsiden lige nu

Pride er også for banker

Lørdag kulminerer den årlige Pride-uge med et stort og farverigt optog gennem Københavns gader. Kigger man på listen over sponsorer finder man tre ...

Banker  · 

Nordea skal rekruttere skadesforsikringskunder til Topdanmark

Opdateret kl. 10.14 - Topdanmark og Nordea har indgået samarbejdsaftale om distribution af Topdanmarks skadeforsikringsprodukter gennem Nordea på de ...

Forsikring  · 

Analyse: Gambling i stor stil fra finsk centralbankchef – ECB's troværdighed på spil

Økonomi  · 

Boligejernes nye superlån går i rekordkurs: "Det er en vild udvikling"

Realkredit  · 

Statsrevisorer må igen rette skarp kritik mod Skat

Økonomi  · 

New Zealand godkender lønbetalinger med kryptovaluta

Betaling  · 

Sure investorer sagsøger Novo Nordisk for kursmanipulation – kræver 11,8 mia. kr. i erstatning

Finansmarkeder  · 

Indtjeningsforventningerne for S&P 500-selskaber ser dystre ud

Finansmarkeder  · 

Medie: ECB kommer med kæmpepakke næste måned - den store bazooka trækkes frem

Økonomi  · 

Problemer på børsen i London forsinkede åbningen for nogle aktier

Finansmarkeder  · 

Handelsbanken sænker kursmål for Spar Nord en smule

Banker  · 

Danske Bank forventer stribevis af rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank

Økonomi  · 

Banker: Dansk folio-model i ECB vil sende Nationalbanken på gyngende grund og kræve ny playbook

Økonomi  · 

Aktiestrateg efter kursfald: Bankaktier vil fortsætte nedturen

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Trump leger med tanken om at købe Grønland

Politik  · 

Japan overhaler Kina - ejer flest amerikanske statsobligationer

Kapitalforvaltning  · 

Nationalbanken: 65 pct risiko for recession i Europa de næste to år

Økonomi  · 

Danskernes gæld til det offentlige vokser stadig

Økonomi  · 

Erhvervsminister: Alle danskere skal have mulighed for at låne til bolig

Politik  · 

Medie: Danske Bank fyrer endnu en chef efter gebyrskandale

Banker  · 

Ny bog: Whistleblower følte sig truet af Sanjay Shahs lejr

Kapitalforvaltning  · 

ECB parat til at lukke endnu en lettisk bank efter vedholdende kapitalmangel

Banker  · 

Ringkjøbing Landbobank henter 100 mio. euro i ny supplerende kapital

Banker  · 

Finanskrisens konsekvenser hærger europæiske bankaktier mens USA buldrer frem

Banker  · 

Fintech-direktør: Mængden af nye betalingsløsninger forvirrer virksomheder

Fintech  · 

Ældre Sagen står alene med ambition om at påtvinge pensionsopsparinger

Pension  · 

Norsk storbank bliver medsponsor af Copenhagen Fintech

Fintech  · 

Spar Nord forventer at kunne fortsætte udlånsvækst

Banker  · 

Aktiestrateg efter kursfald: Bankaktier vil fortsætte med at falde

Banker  · 

Analyse: USA's recessionssignal lyser rødt – Trump giver Powell skylden igen

Økonomi  ·