Denne artikel kræver normalt Børsen Pro-abonnement. I sommeren 2019 er der dog
fri adgang, så interesserede har mulighed for at se, hvad Børsen Pro handler om.


Investorer har is i maven, mens de venter på historisk konverteringsbrag

Realkredit

Japanske investorer køber fortsat op i dansk realkredit, viser friske tal, og samtidig melder en af Danmarks største investorer, PFA, at det nedadgående pres på hele obligationsmarkedet, som ECB har udløst med varsler om mulige rentesænkninger, ikke har gjort dansk realkredit mindre attraktivt.

Investorer i både udlandet og herhjemme virker altså til at have is i maven trods udsigten til en rekordstor konverteringsbølge ved udgangen af juli.

Nykredit, Danmarks største realkreditudsteder, forventer at boligejere med lån for over 200 mia. kr. vil skifte gamle realkreditlån, typisk med en kuponrente på 2 pct. eller 2,5 pct., ud med nye lån til 1 pct. i kuponrente ved udgangen af måneden.

”Det er vores indtryk, at de japanske investorer er meget grundige i forhold til at forstå produktet, de investerer i,” siger senior analytiker Kia Marie Fjorbak Rasmussen fra Nordea, der vurderer at japanerne
ikke har ændret investeringsmønster, fordi de er klar over risikoen for førtidsindfrielser.

”De har tidligere investeret i amerikanske realkreditobligationer, der også har en førtidsindfrielses-option, og selv om de ikke er helt lig, de danske, så har japanerne set den risiko før,” siger hun.

Japansk appetit

Mandag viste nye tal fra Bank of Japan, at japanske investorer alene i maj, efter den seneste konverteringsbølge på 100 mia. kr. i andet kvartal, havde øget deres køb af realkreditobligationer med 2 mia. kr. til 10,3 mia. kr. for hele 2019.

Dermed har japanske investorer købt ind i dansk boliggæld for mere end 10 mia. kr. i 2019, hvilket er mere end i hele 2017, og næsten lige så meget som i 2018, hvor de købte for over 13 mia. kr. Der er dog stadig er et stykke op til 2016, hvor de for alvor opdagede danske obligationer, som de købte
for 31 mia. kr. af i kølvandet på brexit-afstemningen. Det samlede danske realkreditmarked er ifølge tal fra Nationalbanken på 2810 mia. kr.

Ralkredit_konverteringer

Ifølge Nykredit er der i omegnen af 350.000 boligejere med 2 pct.-lån, mens der er omkring 150.000 boligejere, der betaler 2,5 pct. eller mere i kuponrente på deres realkreditgæld.

Bagsiden af medaljen

Mens boligejerne står til at spare tusinder af kroner i månedlige ydelser, står investorerne kun med bagsiden af medaljen. Som minimum bliver rentebetalingen på deres investering i hvert fald halveret til 1 pct., hvis de geninvesterer, og samtidig bliver de tvangsindløst til kurs 100, hvor deres nuværende papir handler over kurs 103.

Det skræmmer imidlertid hverken store danske eller internationale investorer. Alternativet til danske realer er statsobligationer, og efter de seneste udmeldinger fra Den Europæiske Centralbank om at man er parat til at sænke renten yderligere, handler de fleste statspapirer i Europa nu med negativ rente.

”Når man så kigger på det danske realkreditmarked, så er det selvfølgelig kedeligt for os, at vi skal ud og genplacere med de her lave renter, men det ændrer ikke ved, at vi har behov for, at kunne investere penge defensivt til en fornuftig kreditrisiko og en fornuftig forrentning,” siger Christian Lindstrøm Lage, der er investeringsdirektør i PFA.

Intet alternativ

Danmarks største kommercielle pensionsselskab havde ved udgangen af marts investeret 108 mia. kr. i dansk realkredit, hvoraf 63 mia. kr. var i konverterbare obligationer, hvilket gør netop dansk realkredit til PFA’s største eksponering.

For danske aktører som PFA og andre pensionsselskaber som ATP har reelt kun realkreditten som alternativ til statsgæld, når der kun udstedes 65-75 mia. kr. i danske statsobligationer årligt.

For uden flere statspapirer er realkreditten det tætteste investorerne kommer et papir med samme kredit-, løbetids-, valuta- og inflationseksponering som den økonomi, deres kunder befinder sig i.

Samtidig er dansk realkredit også et godt alternativ til europæisk statsgæld for udenlandske investorer, da obligationerne har eden højest mulige Aaa-rating og giver et højere afkast end mange landes statsgæld, der ofte har en dårligere kredit-rating.

”Til trods for, at renterne er så lave som de er, så er det faktisk fortsat et interessant marked. Men det kommer jo af, at det er relativt interessant i forhold til statsobligationsmarkedet,” fortsætter Lage.

Falder lidt tilbage

1 pct. lånet med afdrag har været helt oppe over kurs 99, men havde onsdag tabt over 1,5 kurspoint fra toppen og handlede tæt på 97,5.

Det skyldes ifølge Nordeas Kia Marie Fjorbak Rasmussen, at der bliver ved med at tikke nye konverteringer ind efter at kursen tidligere i juli blev skubbet op af, at investorerne genplacerede de penge, de fik udbetalt fra obligationer, der blev konverteret ved sidste termin.

Dermed ser situationen lidt bedre ud for investorerne, der står til at få et højere afkast på at købe op i 1. pct.-udstedelser nu end tidligere på måneden.

Netop de store investorers positionering af deres egen portefølje har historisk været med til at sikre køberne af realkreditobligationer lidt højere afkast ved store konverteringer end man umiddelbart stod til, påpeger PFA’s investeringsdirektør.

For hvis der, som det er sket i juli, kommer over 100 mia. kr. obligationer i markedet, i forbindelse med en konvertering, så har pensionsselskaber og andre endnu ikke fået deres provenu udbetalt fra de obligationer, der er blevet førtidsindfriet af boligejerne, før de får et nyt lån. Dermed kan investorerne ikke holde trit med udbuddet, hvilket trykker prisen.

”Investorerne kan ikke lide overraskelser, men de her bevægelser er ikke særlig overraskende," siger Christian Lindstrøm Lage, der fortsætter:

”Der er selvfølgelig noget omkring konvertering, der påvirker den udenlandske efterspørgsel, men det altoverskyggende her er centralbankernes ageren. For hvis du i markedet har tillid til, at renterne ikke stiger eksplosivt, så er dansk realkredit fortsat super-interessant.”


Forsiden lige nu

EU-rapport afslører fortsat spekulation i udbytteskat

Aktier for enorme milliardbeløb ser stadig ud til at blive lånt ud hvert forår som led i manøvrer, der skal give investorer mulighed for refusion af udbytteskat.Og selvom ...

Kapitalforvaltning  · 

Storbanker får klø på børsmarkedet

Banker  · 

Nykredit opjusterer forventninger med op til 750 mio. kr.

Nykredit oplyser, at man opjusterer forventningerne til resultatet før skat for hele 2019 til mellem 7,25 og 7,75 mia. kr.Ved præsentationen af års ...

Realkredit  · 

Analytikere bekymret for handelsindtægterne i Danske Bank

Banker  · 

Bank of America rammer over forventning - bedste kvartal nogensinde

Banker  · 

Handelsbanken lukker ned i Polen. Flere lukninger kan være på vej

Banker  · 

Jyske Bank indberettede langt flere mistænkelige transaktioner i første halvår

Banker  · 

Fire år efter skandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Politik  · 

Børsen mener: Stort behov for grøn økonomisk model

Økonomi  · 

Danske boligejere har fået nye lån for over 123 milliarder

Realkredit  · 

Credit Suisse sænker kursmål på Danske Bank dagen før regnskabspræsentation

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Sydbank og fastholder salgsanbefaling

Banker  · 

Handelsbanken sænker kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Handelsbankens indtægter reddet af gebyrer og handel

Banker  · 

Handelsbankens danske butiks overskud falder efter vigende indtægter

Banker  · 

Swedbanks andet kvartal: Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik

Banker  · 

Forskere opfatter udmelding om negative indlånsrenter som en prøveballon

Banker  · 

Amerikansk bank stiger og slår akkurat analytikernes estimater

Banker  · 

Jyske Bank: Solidt amerikansk detailsalg sænker muligheden for stor rentesænkning

Økonomi  · 

Goldman Sachs: Højere indtægter bevægede sig ikke med ned til bunden

Banker  · 

Analytikere: Danske Bank skal tage første skridt og kræve betaling fra private for at have penge stående i banken

Banker  · 

JPMorgan nedjusterer forventning for nettorenter og falder

Banker  · 

Tilsynet tvinger sparekasse til flere nedskrivninger og højere solvensbehov

Banker  · 

Vidner i udbytteskattesag: Ingen tog ansvar

Banker  · 

Danske Bank reducerer kursmål på Jyske Bank-aktien

Banker  · 

Danske Commodities-stifter: "I bund og grund spurgte jeg mig selv, om jeg ville sælge, uanset hvilken pris jeg fik. Det ville jeg"

Kapitalforvaltning  · 

Medie: Swedbank forbundet med kemisk krigsførelse i Syrien

Banker  · 

Danske Bank hyrer nye compliancechefer

Banker  · 

Realkredit Danmark får ny bestyrelsesformand efter direktørfyring

Realkredit  · 

Bankernes førstemand: Investorerne søger længere ud af risikokurven

Kapitalforvaltning  ·